eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vulkánkitörés Izlandon. Forrás: Harangi Szabolcs
Nyitókép: Harangi Szabolcs

Megindult a vulkánkitörés Izlandon - videók

Helyi idő szerint hétfőn, 16:40-kor 6 napon keresztül zajló, több mint 12 000 földrengés után a magma áttörte a felszínt és elkezdődött a vulkánkitörés az izlandi Reykjanes-félszigeten, Reykjavík közelében.

A 2021-es kitörést 319 nappal követte a tavaly augusztusi vulkáni működés, majd ezt követően 323 napot kellett várni az újabb eseményre. 2021-ben 800 év nyugalom után hasadt fel a föld és folyt láva e területre, ami valószínűleg egy hosszan, akár évtizedekig is eltartó, kisebb-nagyobb szünetekkel folyó vulkáni ciklus kezdete volt.

A jelenlegi vulkánkitörés előjelei nagyon hasonlóak voltak az előző két kitöréshez: erőteljes földrengések, egyre sekélyebb mélységben kipattanó földmozgások, gyors magma feláramlás a földköpeny felső részéről és ehhez kapcsolódó erőteljes felszín felpúposodás, majd csökkenő földrengések. És amikor már úgy tűnik, hogy nyugodtabbá válik a térség, akkor indul el a vulkánkitörés - írta összefoglalójában Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője.

A magma néhány nap alatt már 1 kilométer mélységbe jutott, a negyedik nap végén pedig már 500 méterre megközelítette a felszínt. Itt egy kicsit megakadt, majd hétfő délután mintegy 200 méter hosszan felhasította a felszínt: nem messze az előző két vulkánkitörés helyszínétől, a Litli Hrútur hegy lábánál, lávafüggöny csapott fel, a lávafolyam pedig szétterült a lapos felszínen.

A vulkáni kitörés egyelőre nem túl nagy intenzitást mutat, de nem kizárt, hogy a következőkben újabb helyen is felhasad a föld és akár nagyobb mennyiségű láva kerülhet a felszínre.

A számítások szerint a korábbi kitöréseket meghaladó mennyiségű magma nyomult át a földkérgen, így lehet még utánpótlás.

A terület nem lakott, nincsenek egyelőre veszélyben emberek és anyagi javak. A terület viszonylag sík, így a láva lassan terjedhet szét. A jövőbeli kérdés az, hogy mennyi magmautánpótlást kap a kitörés és lesz-e újabb helyen felhasadás.

A jelenleg kis esélyű, legrosszabb forgatókönyv szerint amennyiben a Keilir hegy közelében ömlik ki nagy mennyiségű láva, az akár észak-északnyugati irányba is elfolyhat és kettévághatja a Keflavik-Reykjavik autóutat. Ennek most nagyon csekély a valószínűsége, de a kutatóknak ilyenkor mindent számba kell venniük - írta Harangi Szabolcs.

A helyi vulkanológusok folyamatosan figyelik a vulkánkitörés kibontakozását, és mindez naprakész információkkal követhető a Tűzhányó blog közösségi oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×