eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: YouTube/Associated Press

Lezuhant és megsemmisült a Blue Origin rakétája - videó

Nem sokkal a felszállás után történt a baleset. Úgy tudni, a kapszula elvált a rakéta többi részétől.

Megtörtén a Blue Origin - Jeff Bezos űrutazási társasága - első kilövési balesete: egy rakéta nem sokkal hétfői felszállása után vissazuhant a Földre. A kísérletben résztvevő, a rakéta tetejére szerelt kapszulának sikerült biztonságba visszaejtőernyőznie a texasi sivatagba. A kísérleti kilővés során senki sem tartózkodott a Blue Origin járaton, amely ugyanazt a rakétát használta, mint amelyik egyébként fizető ügyfeleket küld az űr peremére - írta az AP híre alapján a vg.hu.

A vizsgálat eredményéig nem lőnek fel több New Shepard rakétát - közölte a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal.

A felvételek tanúsága szerint a rakétából röviddel a Nyugat-Texasból induló kilővés utén élénksárga lángok csaptak ki az alján lévő egyetlen hajtómű körül. A kapszula, rendszereivel érzékelve a veszélyhelyzetet, elemelkedett a rakéta tetejétől és ejtőernyőjével landolt, miközben a rakéta lezuhant és megsemmisült. Sérülésekről vagy károkról nem számoltak be.

A szerencsétlenség időpontjában a rakéta közel 700 mérföld/órás (1126 km/h) sebességgel haladt körülbelül 8500 méteres magasságban.

A Blue Origin által kiadott felvételen a robbanás nem látható, csak a sárga lángok, majd a kapszula kilökődése és landolása.

A hétfői küldetés legénység nélküli volt, és fedélzetén több tucat kísérletet szállított, de ugyanarról a rendszerről volt szó, amelyet az űr peremére való kilövésre használnak - emlékeztetett a Sky News.

Normál esetben a rakéta függőleges állapotban landol az erre kijelölt helyen és később ismét használják.

Ez volt a 23. repülése a New Shepard-programban. Az első emberes küldetésben Jeff Bezos is részt vett William Shatner egykori Star Trek-szereplő társaságában, és azóta 31 ember utazott a rakéta segítségével az űr peremére. Az utolsó "fizetős", vagyis kereskedelmi repülésre a múlt hónapban került sor.

A mostani rakéta-kapszula párosításban ez volt a kilencedik kísérleti repülés.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×