eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Az új koronavírussal fertőzöttség vizsgálatára torokkenetet vesznek egy pácienstől a koppanhágai Rigs Kórházban 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Niels Christian Vilmann

Új információkkal szolgált egy nagy léptékű kontaktkutatás

Egy indiai adatokat elemző nagy léptékű kutatás szerint az új koronavírus, a SARS-CoV-2 terjedésében a fertőzöttek kis százaléka játszik fontos szerepet. A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek potenciálisan nagyobb szerepe van a járvány terjedésében, mint az korábbi tanulmányokból kiderült.

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány a Princeton Egyetem környezeti tanulmányokkal foglalkozó kara (PEI), a Johns Hopkins Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak, valamint a délkelet-indiai Tamilnádu és Ándhra Prades állam közegészségügyi szakembereinek közreműködésével készült - ismertette a medicalxpress.com tudományos portál.

A kutatók több mint félmillió indiai eseten vizsgálták a járvány terjedési útvonalát és a halálozási arányt. Az eddigi legnagyobb kontaktkutatási tanulmány adatai szerint 84 965 igazolt koronavírusos páciens 575 071 személlyel került kapcsolatba.

Ramanan Laxminarayan, a PEI vezető kutatója kiemelte: a nagyszabású tanulmányból kiderül, hogy a koronavírus-járvány terjedésében kulcsszerepet kap a "szuperterjesztés", vagyis amikor kis létszámú fertőzött sok embernek adja tovább a vírust.

A fertőzött páciensek 71 százaléka egyetlen kontaktszemélyt sem fertőzött meg, és csupán a fertőzöttek 8 százaléka okozta az új fertőzések 60 százalékát

- állapította meg a tanulmány.

A kutató hangsúlyozta, hogy tanulmányuk a szuperterjesztés eddigi legnagyobb szabású empirikus igazolását adta. "A szuperterjesztés inkább szabály, mint kivétel, amikor a koronavírus terjedéséről beszélünk, mind Indiában, mind valószínűleg az összes érintett területen" - szögezte le a tudós.

A tanulmány szerint Indiában, ahol eddig több mint 96 ezer halálos áldozattal járt a járvány, a halálozások átlagosan hatnapos kórházi ápolás után következtek be, míg az Egyesült Államokban az elhalálozottakat átlagosan 13 napig kezelték kórházban.

A Covid-19-betegségben Indiában elhunytak zömmel az 50-64 éves korosztályból kerültek ki, míg az Egyesült Államokban a legnagyobb halálozási kockázatú csoport a hatvanon felüli volt a vizsgált időszakban.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a koronavírus terjedését jelentősen csökkentették az egész országra kiterjedő karanténszabályok Indiában.

A tanulmány szerint

annak az esélye, hogy egy koronavírus-fertőzött - kortól függetlenül - egy közeli kontaktszemélynek továbbadja a vírust, közösségben 2,6 százalék, egy háztartáson belül 9 százalék.

A gyerekek és a fiatal felnőttek - akik közül a koronavírusos esetek egyharmada került ki -, különösen fontos szerepet játszottak a vírus terjedésében a szegény népesség körében.

"A gyerekek nagyon hatékony terjesztői a vírusnak a tanulmány eredményei szerint, pedig ezt a korábbi kutatásoknak nem sikerült határozottan megállapítani. A jelentett esetek és halálozások fiatalabb korcsoportokban koncentrálódtak, mint amire a magasabb jövedelmű országokban tett megfigyelések alapján számítottunk" - mondta el Laxminarayan.

A gyerekek és fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel fertőzték meg hasonló korú társaikat a tanulmány szerint. A kutatás szerint általánosságban is elmondható, hogy

az azonos korcsoportba tartozó kapcsolatok az összes korcsoportban nagymértékben megnövelik a fertőzés esélyét,

a koronavírus alacsony és magas kockázatú kapcsolatoktól való elkapásának valószínűsége 4,7-10,7% között mozog.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×