eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Roszatom

Elindult a világ első úszó atomerőműve - fotók

A Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból indították állomáshelyére.

A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja majd el a régiót.

Az úszó atomerőmű jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez

- nyilatkozta az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen a Roszatom vezérigazgatója.

A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít, ezen kívül az úszó atomerőmű a tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható,

a reaktorokban a nukleáris üzemanyagot pedig csak 3-5 évente kell cserélni. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik.

A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt második generációján dolgozik. A technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országainak részéről.

Forrás: Roszatom
Forrás: Roszatom
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×