eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hogyan építették a piramisokat

A gízai nagy piramis építésének mikéntje régóta foglalkoztatja a tudósokat. Egy friss felfedezés fényt deríthet arra, miként vitték véghez a szinte emberfeletti teljesítményt az ókori egyiptomiak.

Régészek egy csoportja most felfedte azt a rámparendszert, amellyel 4500 éve a köveket mozgathatták. A rendszer maradványai egy ősi kőfejtőben, az Arab-sivatagban fekvő Hatnubnál kerültek elő – írta a Live Science alapján a 24.hu. A Francia Keleti Régészeti Intézet és a Liverpooli Egyetem munkatársai szerint a szerkezetet arra használták, hogy hatalmas alabástromdarabokat mozgassanak meg.

A kutatók úgy vélik, hogy a rendszer a gízai nagy piramis építésében is segíthetett.

A rendszer egy központi rámpából áll, melyet két, számos tárológödörrel rendelkező lépcsősorral láttak el
– mondta Yannis Gourdon, a Hatnubnál folyó projekt egyik vezetője. A szakértő hozzátette, a korabeliek egy szánkószerű eszközt használhattak a kövek szállítására, a szánkót pedig kötelek segítségével emelték ki. A rendszernek köszönhetően jóval kevesebb erőfeszítésre volt szükség az alabástromok megmozgatásához.

Gourdon szerint efféle berendezést még sehol máshol nem fedeztek fel.

A kutatók onnan tudják, hogy a rendszer a nagy piramis korából származik, hogy a környéken korabeli eszközöktől származó nyomokat, illetve Hufura, a nagy piramis építtetőjére utaló feliratokat találtak.

Fotó: Credit: Yannis Gourdon/Ifao
Fotó: Credit: Yannis Gourdon/Ifao

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×