eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Morigaon körzet, 2018. március 19.Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) az északkelet-indiai Asszám állam Morigaon körzetében levő Pobitora vadvédelmi területen 2018. március 18-án. Jelenleg a rinocérosz-populáció számbavétele zajlik mintegy hetven vadőr és civil állatvédő bevonásával a 39 négyzetkilométeren elterülő parkban, ahol legutóbb, 2012-ben 93 egyedet számoltak meg. Ez az arányszám az egyszarvú rinocéroszok területegységre vonatkoztatott egyedsűrűsége tekintetében világszerte a legmagasabb. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Teljes kudarc az áttelepítési kísérlet

A jó szándékú, de előkészítetlenül, gondatlanul végrehajtott akció miatt már csak egy keskenyszájú orrszarvú van életben az áttelepített 11-ből Kenyában, azt is oroszlánok támadták meg.

Az áttelepítési akcióban 11 keskenyszájú orrszarvút költöztettek a szűkössé vált nairobi és nakurui nemzeti parkból a Kenya keleti részén fekvő Tsavo Nemzeti Park újonnan létesített orrszarvúmenhelyére, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak a kihalástól fenyegetett és szigorúan védett állatfajnak. Új élőhelyükön azonban az állatok sorra elpusztultak az akció előkészítetlensége, a vadőrök gondatlansága miatt.

A kormány vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy az állatok az átköltöztetéssel járó stresszbe haltak bele, amit sómérgezés, kiszáradás, éhezés és emésztési problémák súlyosbítottak - közölte az afrikai ország idegenforgalmi és természetvédelmi minisztere.

Kiderült például, hogy a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban fúrt itatólyukak vizének sótartalma sokkal magasabb, mint azé a vízé, amit az állatok korábban ittak. a korábban fogyasztott ivóvízé. Egy elismert külföldi szakértő, David Zimmerman szerint az éghajlati viszonyok sem voltak optimálisak a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban, és az állatok vadonengedése sem történt szakszerűen.

Az egyetlen életben maradt példányt szerdán oroszlánok támadták meg. Az állat sebeit ellátták, és jelenleg megfigyelés alatt tartják.

A súlyos mellékfogások miatt leváltották az áttelepítést végző Kenyai Vadvédelmi Szolgálat igazgatóját és felfüggesztették öt másik dolgozóját. Egyes természetvédők "nemzeti katasztrófának" nevezték a kudarcba fulladt áttelepítési akciót.

"Egy olyan időszakban, amikor minden erőfeszítés ellenére még mindig napi három orrszarvút ölnek meg vadorzók Afrikában, minden egyes példány elvesztése fájdalmas" - mondta a WWF orrszarvúszakértője, Johannes Kirchgater.

Az olyan nagy vadak áttelepítése, mint a rinocéroszoké, mindig nagy kihívás, de a június 26-i akció elhullási aránya példátlan.

A Kenyában 2005 és 2017 között hasonló módon új helyre költöztetett 149 orrszarvú közül mindössze nyolc pusztult bele az áttelepítéssel járó kihívásokba.

A Save The Rhinos zöldszervezet szerint már csak 5500 keskenyszájú orrszarvú élhet a világon - mind Afrikában, ebből 750 Kenyában. Az orrszarvúkra főleg az jelent halálos veszedelmet, hogy Kelet-Ázsiában gyógyhatást tulajdonítanak a porrá őrölt tülöknek.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×