eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

60 év után új malária elleni gyógyszert dobtak piacra

A hatóságok 60 év után először engedélyezték egy új maláriagyógyszer forgalmazását az Egyesült Államokban. Az új készítményt a malária rendszeresen visszatérő, a plasmodium vivax parazita által terjesztett variánsának gyógyítására fejlesztették. A kór évente 8,5 millió embert betegít meg. A maláriának ez a fajtája nehezen kiirtható a szervezetből, mert lappangó formában éveken át megmaradhat a májban, és többször is visszatérhet.

A gyógyszer hatóanyaga, a tafenokvin a tudósok szerint „fenomenális eredmény” a betegség kezelésében. A szabályozó testületek világszerte foglalkozni kezdtek az új készítménnyel, hogy felmérjék, ajánlhatják-e maláriás betegeknek - állapítja meg cikkében az Index.

A visszatérő malária a leggyakoribb maláriafertőzés a szubszaharai Afrikában.

A gyerekekre különösen veszélyes, mivel már egyetlen szúnyogcsípés is többféle maláriát okozhat, és a betegség kiújulásai egyre gyengébbé teszik a gyerekeket.

A fertőzött személyek akaratlanul is terjeszthetik a betegséget, mert ha a parazita ismét aktívvá válik a szervezetükben, az őket megcsípő szúnyog másokra is átterjesztheti a kórt. Ez megnehezíti a betegség elleni küzdelmet.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azért engedélyezte a tafenokvin forgalmazását, mert ez kiirthatja a parazitát a májból, így akadályozva meg a betegség kiújulását. Más gyógyszerekkel együtt is szedhető, így a friss fertőzések kezelésére is használható.

Az FDA ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a készítménynek vannak mellékhatásai is: vérszegénységet okozhat az enzimhiányos betegekkel küszködőknek, ezen kívül a tafenokvin súlyosbíthatja a mentális betegségekkel küzdők állapotát. (Ez az egyik legnépszerűbb maláriagyógyszerre, a Lariamra is jellemző).

Az aggodalmak ellenére a szakértők sokat várnak a készítménytől. Úgy látják, hogy

a tafenokvin más óvintézkedésekkel, például a fekhelyek fölé telepített, a szúnyogokat távol tartó hálókkal kombinálva világszerte csökkentheti a maláriás megbetegedések számát.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×