eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Egyesült Államok, 2018. jőlius 19.A NASA által közreadott illusztráción a Bika csillagkép RW Aur A jelű, a földtől mintegy 450 fényévnyi távolságra lévő csillagot körülvevő törmelékek láthatók. A NASA csillagászainak feltételezése szerint a csillag felfalta egy bolygóját vagy több kisbolygóját. (MTI/AP/NASA/CXC/M. Weiss)
Nyitókép: MTI/AP/NASA/CXC/M. Weiss

Bolygóit felfaló csillagot figyeltek meg amerikai kutatók

Viszonylag közeli csillagot figyeltek meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói, akik az égitest változásaiból arra következtettek, hogy az felfalta egy vagy több kisebb bolygóját.

Csillagászok évtizedek óta kísérik figyelemmel a fiatal, tízmillió éves csillagot. Tavaly észrevették, hogy különös képet mutat. A Chandra röntgencsillagászati műhold 30-szoros vastartalom-emelkedést és a fény jelentős fakulását tapasztalta. A Bika csillagkép RW Aur A jelű csillaga 450 fényévnyire van a Földtől.

Hans Moritz Günther, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MTI) kutatója sosem látott még olyat, hogy egy csillagon ekkorát változott volna a vas mennyisége.

A tudós szerint ennek egyszerű magyarázata lehet: a csillag éppen bolygóját, vagy minibolygóit falja fel.

Két lehetséges magyarázatot vizsgált meg, a bolygófelfalást találta jobbnak. Számítógépes modellek alapján elképzelhető, de még senki sem látott ilyet - mutatott rá.

Az Astronomical Journal című szaklap aktuális számában megjelent tanulmánnyal kapcsolatban más tudósok kételyeket fogalmaztak meg.

"Lehet, hogy izgalmas felfedezés történt, ám a bizonyítása körülményes és nem döntő" - mondta Avi Loeb a Harvard Egyetemről. A Carnegie Tudományos Intézet exobolygókkal foglalkozó tudósa, Alan Boss szerint a magyarázat spekulatív.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×