eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin
Kiderült, hány fok melegedést jelent Trump bejelentése

Kiderült, hány fok melegedést jelent Trump bejelentése

Az ENSZ meteorológiai szervezete (WMO) tett közzé becslést arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lesz az USA kilépése a párizsi klímaegyezményből. Közleményt adott ki a Vének nemzetközi csoportja is.

A WMO szerint az évszázad végéig 0,3 Celsius-fokos többletemelkedést jelenthet a globális felmelegedésben Donald Trump amerikai elnök döntése arról, hogy az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménytől, amelynek fő célja éppen a felmelegedés visszafogása.

Deon Terblanche, a WMO illetékese hangsúlyozta, hogy csak becslésről van szó, mert eddig nem modellezték azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a megállapodás végrehajtásában.

Kiderült, hány fok melegedést jelent Trump bejelentése

Donald Trump azt mondta, hogy "szent feladatának teljesítése" miatt mondta fel a klímaalkut. A döntést bejelentése után az USA-ban is számos kritikával illették, Orbán Viktor pedig azt mondta, sokkhatás alatt van. Sajnálatukat fejezték ki az európai uniós vezetők is, Jean-Claude Juncker szerint

egyre fontosabb válik a kapcsolat Kínával, minthogy az Egyesült Államok a jelek szerint el akarja vágni magát a világtól.

Közleményt adott ki a veterán állami vezetőket és emberi jogi harcosokat tömörítő, úgynevezett Vének nemzetközi csoportja is, amelyet 2007-ben alapítottak, és tagjai közé tartozott mások mellett Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő, Jimmy Carter korábbi amerikai elnök és Kofi Annan régebbi ENSZ-főtitkár is.

A közleményben Mary Robinson volt emberi jogi ENSZ-főbiztos - aki egy időben az ENSZ klímaváltozással foglalkozó különmegbízottja is volt - úgy fogalmazott: az Egyesült Államokat jelen döntése "latorállamként tünteti fel a nemzetközi színtéren".

Kofi Annan szerint a klímaváltozás "korunk legnagyobb egzisztenciális fenyegetése", a megfékezését célzó párizsi klímaegyezményt pedig gyengíti az Egyesült Államok visszalépése, habár nem veszélyezteti.

A Vének továbbá felszólították az amerikai államokat és vállalkozásokat, hogy tegyenek lépéseket azokon a területeken, ahonnan a szövetségi kormány "visszavonul".

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×