eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
Elfelejtik a városban a kutyák, hogy honnan jöttek

Elfelejtik a városban a kutyák, hogy honnan jöttek

Génbankkal, állami tenyésztő programmal védjük a magyar kutyafajtákat, ám ha ezeket a munkakutyákat nem foglalkoztatják, akkor öt generáció alatt megváltozhatnak a tulajdonságaik, és idővel küllemük is.

A magyar nemzeti kutyafajtáink – amelyeket az országgyűlés nemzeti kincseinkké is nyilvánított – a pásztorkutya kategóriában a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi – ismertette Ujhelyi Tamás kinológus.

A komondor és a kuvasz inkább az őrző pásztorkutyák, míg a puli, a pumi és a mudi inkább a terelőkutyák közé tartoznak – részletezte.

Elfelejtik a városban a kutyák, hogy honnan jöttek

A rövidszűrő magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó pedig a vadászkutyák kategóriájába sorolhatóak – folytatta a felsorolást a szakember.

A Földművelési Minisztérium elrendelte ezeknek a magyar kutyafajták génbankjának a létrehozását és az állami tenyésztéseket is elindították.

Hogy erre miért volt szükség, Ujhelyi Tamás azzal indokolta, mivel minden magyar kutyafajtánk elég tetszetős és elég emberközeli, ezért a városi ember szereti maga mellett tudni őket. Ennek viszont egyenes következménye, hogy a saját munkakörnyezetükből ki vannak ragadva ezek a kutyák.

"Tudományosan is bizonyított tény pedig az, hogy ha egy bizonyos fajtára jellemző munkatulajdonságot öt generáción keresztül nem használják a kutyák, akkor az teljes mértékben eliminálódhat abból a fajtából."

„Bármelyik fajtánál a magyarországi populáció jelentős részére már nem jellemzőek ezek a kívánatos munkatulajdonságok” - jelentette ki Ujhelyi Tamás.

Hozzátette: ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy nem tudunk már minden egyes egyednek megfelelő munkát adni, hiszen nincs annyi juhállomány, ahol fel lehetne használni a munkájukat, mint amennyi puli van ma Magyarországon.

„Másrészt viszont sajnos ezeket a fajtákat a ténylegesen dolgozó juhászok már nem szívesen alkalmazzák pontosan azért, mert nem tudják azokat a feladatokat ellátni, amit elvárnak tőlük”

- tette hozzá a szakember.

Elmondta, hogy a kilenc említett magyar kutyafajtán túl már kialakultak olyanok, amelyek dolgoznak, ilyen például a sinka kutya.

Elfelejtik a városban a kutyák, hogy honnan jöttek

„Beszéltem egy olyan pásztorral, aki azt mondta, hogy a sinka kutyát nem cserélné semmilyen pulira. Ez szomorú tény, hiszen ezeket a fajtákat kötelességünk megőrizni. A pásztor azt is elmondta, hogy nem szeretné, ha a sinka kutya olyan népszerűvé válna, mint a puli, mert ha egy kutyafajta népszerűvé válik, és bekerül a városba, akkor elkezdenek romlani a munkatulajdonságai” - mondta a kinológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×