eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ürülékükkel interneteznek az orrszarvúak

Az orrszarvúak ürülékükben jelzik nemüket, korukat és párzásra való hajlandóságukat - derítették ki dél-afrikai és német kutatók, akik szerint az orrszarvúak így ürülékkupacaikat egyenesen "közösségi hálóként" használhatják.

Régóta köztudott, hogy az állatok vizelete kommunikációra is szolgál, de az ürülék szerepe eddig kevésbé volt ismert.

Három dél-afrikai és német kutató a Dél-Afrikai Köztársaságban lévő KwaZulu-Natal tartományban elterülő Hluhluwe-iMfolozi természetvédelmi parkban gyűjtötte be szélesszájú orrszarvúk ürülékét, és laboratóriumban vizsgálta azok szagát. Ezeket a szagokat azután laboratóriumban előállították, majd a szintetikus illatokat szétszórták a nemzeti parkban, hogy friss ürülék létét jelezzék az állatoknak.

Amikor a szag egy betolakodó bikát jelzett, a térségben élő hímek gyakran tértek vissza az ürülékkupachoz, hogy megfigyelhessék esetleges konkurenciájuk mozgását. Amikor nőstény szagát érezték, a hímek leragadtak az adott kupacnál, hogy a párzásra való hajlandóság jeleit keressék.

A kutatók szerint ez az eredmény azt jelzi, hogy az ürülék illatai "fontos információt" adnak át, köztük az állat korát, nemét, és a nőstények esetében a párzásra való hajlandóságot.

"Ez egy fontos lépés annak megértésében, hogy miért használ számos emlős közös helyet székelésre" - írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B. című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"Valószínű, hogy ezeket a közös helyeket ugyanolyan módon használják, mint ahogy mi használjuk a közösségi hálót, azaz kiolvassák belőle a többi állat üzenetét, illetve posztolják sajátjaikat" - tették hozzá.

A szélesszájú orrszavú a második legnagyobb szárazföldi emlős az elefánt után. Fűvel táplálkozik, rövidlátó, és erősen támaszkodik a szagokra, hogy környezetéről információkhoz jusson.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×