INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

magyar kardiológusok társasága

szív

megszakad

haláleset

Váratlan orvosi diagnózis: valóban megszakadhat a szív

InfoRádió

Halálesetek egész sora kísérte a karácsonyi ünnepeket, tini korunk ikonjaitól kellett búcsúznunk épp az év legszebb napjain. Mind közül talán a legmegdöbbentőbb azonban egy családi tragédia volt: Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult az egyáltalán nem alaptalan találgatás: vajon tényleg megszakadt a színésznő, édesanya szíve gyermeke elvesztésétől? A kardiológusok válasza: valószínűleg igen.

Karácsony körül szinte felfoghatatlan gyorsasággal záporoztak a gyászhírek, George Michael vagy éppen Carrie Fisher váratlan halálával. Majd az újabb döbbenet: a színésznő halálának másnapján édesanyja, a 84 éves Debbie Reynolds is elment és egyáltalán nem kizárható, hogy a lánya váratlan halála okozta érzelmi sokk válthatta ki a tragédiát.

„Bánatában megszakadt a szíve”. Igaz lehet-e ez a teória, és létezik-e valóban a „Broken Heart syndroma”? Úgy tűnik:

a drámai jelenség nagyon is létezik. Sőt, orvosilag is igazolható tünet.

Vannak, akik a „megszakadt szív szindróma” kifejezést használják erre, a hivatalos megnevezés a stressz okozta kardiomiopátia, vagy takotsubo kardiomiopátia.

A British Heart Foundation meghatározása szerint ez egy „ideiglenes állapot, amikor a szívizom elgyengül, a bal szívkamra megváltoztatja az alakját. Mindez sokk hatására következhet be: a takotsubo-szindrómával diagnosztizáltak több mint háromnegyede szenvedett el erős érzelmi vagy fizikai sokkot, mielőtt rosszul lett.

"A stresszt kiválthatja a gyász, de sok minden más is.

Valószínűleg a hirtelen felszabaduló hormonok – főleg az adrenalin – okozzák az izombénulást”

- magyarázza Benczúr Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának tagja, aki szerint ez más, mint egy átlagos szívroham, ahol az artériák eltömődése a vérellátást blokkolja. Itt valóban megszakad a szív, azaz a kamra fala. Innen is ered a takotsubo megnevezés, ami egy hagyományos japán halászedény, amelynek egyik felén rés van.

,,Még 1990-ben írta le Japánban Sato és munkacsoportja az úgynevezett Takotsubo cardiomyopathiát, amely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek, köztük a hirtelen, erős mellkasi fájdalom és az EKG-eltérések mellsőfali infarktus képét utánozzák. A részletes vizsgálatok azonban nem szoktak koszorúér-elzáródást igazolni. Jellemző viszont a szívultrahang-vizsgálat lelete. Innen kapta a syndroma a nevét is, »takotsubo«, melynek alakjára nagyon emlékeztet a kitáguló szívcsúcs ultrahangos képe” - mutat rá a szakember.

És hogy mi váltja ki ezt az állapotot? Többnyire hirtelen érzelmi megrázkódtatás, mély bánat, de ritkábban váratlan nagy öröm is idevezethet.

Ilyen hatást válthat ki a szervezetünkből egy „egyszerű szakítás” is. Amennyiben úgy érezzük, hogy hatalmas veszteség ért minket amiatt, hogy a másik fél elhagyott, hasonló szimptómák léphetnek fel.

A fizikai tünetek között légszomj, mellkasi fájdalom

szerepelhet, de akár szívrohamhoz is vezethet a sok szomorkodás.

,,A mechanizmus még nem pontosan ismert, de többféle jelenséget is igazoltak már a kutatók. Nőknél egyértelműen gyakrabban fordul elő és rendszerint pszichiátriai betegség is lehet a hátterében. Egyébként az összes akut koronáriás esetek töredéke, mindössze 1-2 százaléka Takotsubo-syndroma, amely az esetek 90 százalékában középkorú vagy idősebb nőket érint. Az esetek túlnyomó többsége 4-8 héten belül maradéktalanul meggyógyul, mindössze kis százalékában tragikus a kimenetele. A szövődmények azonban az első napokban nagyon súlyosak is lehetnek” - teszi hozzá Benczúr doktor.

Azt is hangsúlyozza: a szomorú tragédiák is ráirányítják a figyelmet arra, hogy a női szívbetegségeket is fel kell ismerni, és komolyan kell venni.

Ezen túlmenően - bár ennek nincs közvetlenül köze a Takotsubo-syndromához - nagyon fontos a rizikófaktorok kontrollja: a szívbarát étrend, a fogyás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása, a vércukor, a vérnyomás és a koleszterin csökkentése.

,,De fontos, hogy magunk kardiológusok mellsőfali infarktus képe esetén mindig gondoljunk a Takotsubo-cardiomyopathia lehetőségére is, mely a betegek anamnézisének részletes, célzott felvételével könnyebben felismerhetővé válik” - fűzi hozzá a kardiológus.

A jelenségre egyébként sokszor és sok helyen felfigyeltek már tudósok. Egy 2006-os, a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmány szerint például érzékelhetően megnő a halálozás kockázata, ha egy szerelmespár egyik tagja kórházba kerül. 2011-ben pedig azt derítették ki, hogy a partner halála után fél évvel nagy a kockázata az újabb tragédiának.

 Felmérések szerint a férj vagy a feleség halálakor a túlélő házastárs 66 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg maga is a halálesetet követő három hónapban. Sőt, a Harvard Egyetem kutatói szerint a fiatalabbak esetében akár ennél is nagyobb lehet a halálozás esélye.

A gyász mellett a szakítás is hatalmas érzelmi megrázkódtatással jár együtt. A kutatók ezért azt tanácsolják a szerelmi bánattól szenvedőknek, hogy a szakítást követően egy hétig maradjanak ágyban, aludjanak minél többet, és csak utána térjenek vissza a mindennapok világába.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018