eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Nevadában lévők a legősibb észak-amerikai sziklavésetek

Legalább tízezer évesek, de az sem kizárt, hogy csaknem 15 ezer esztendősek azok a sziklavésetek, amelyekre Nevada államban bukkantak amerikai kutatók, így ezek számítanak a legősibb emberi eredetű véseteknek az észak-amerikai kőkarcolatok közül.

A vésetekre Nevada északi részén bukkantak egy kiszáradt tómederben. A jelek hasonlóak azokhoz a karcrajzokhoz, amelyeket ugyancsak egy kiszáradt tó medrében találtak, de Oregon államban, ám azokat vélhetően több ezer évvel később vésték kőbe. A karcrajzok absztrakt művek: geometriai alakzatokat, egyebek közt rombuszt ábrázolnak. A később keletkezett sziklarajzok már állat-, vagy lándzsarajzok.

A nevadai vésetek geokémiai vizsgálatának eredménye szerint a sziklák 14 ezer 800 évvel ezelőtt kerülhettek ki a víz alól, és egészen 13 200 évvel ezelőttig érte őket levegő. Utána megint víz borította a köveket, de 11 300 évvel ezelőtt ismét kibukkantak, 10 500 éve pedig újból víz alá kerültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×