eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már egy ital is jelentősen fokozza az agyi katasztrófa kockázatát?

Korábbi tanulmányok jelezték, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek esélyét, egy új vizsgálat adatai szerint azonban már az is növeli a szélütés veszélyét, ha valaki kevés szeszt fogyaszt egy órán át.

A máris erősen vitatott eredményeket a témakör vezető folyóirata, a Stroke közölte.

Az már régóta ismert, hogy ha valaki hirtelen, sokat iszik - berúg -, nagyobb az esélye, hogy megüti a guta, mint ha nem fogyaszt alkoholt. Számos tudományos vizsgálat igazolta viszont azt is, hogy aki mértékletesen, de rendszeresen iszik alkoholt, annak csökken a szívinfarktus kockázata vagy annak a veszélye, hogy szélütést kap.

Elizabeth Mostofsky és munkatársai most azt mutatták ki, hogy már kevés szesz - egy ital - elfogyasztása után is az első órában az agyi katasztrófa bekövetkezésének veszélye több mint kétszeresére növekszik. És mindegy, hogy milyen szesz volt a pohárban: sör, bor vagy valamilyen tömény.

A kutatók több intézetben faggatták ki a szélütés miatt fölvett betegeket, hogy fogyasztottak-e - és ha igen, mikor - szeszt a rosszullét előtt. Így derült ki, hogy a legtöbb esetben az agyi katasztrófa a kevés alkohol megivását követő órában következett be.

A Stroke szerkesztősége megkérdezte az egyik ismert szakértőt, mit szól ezekhez a meglepő adatokhoz. Markku Kaste finn kutató szerint 390, szélütés következtében kezelt beteg nem eléggé nagy létszám ilyen általános vélemény kialakításához. Elképzelhető, hogy ezeknek a betegeknek egy részében más kockázati tényezők is jelen voltak, amelyek szerepet játszottak az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Véleménye szerint egyelőre helyes a nemzetközi irányelvekhez ragaszkodni, amelyek szerint a mértékletes alkoholfogyasztás hasznos a szív- és érrendszeri egészség megőrzése szempontjából.

William Weiner amerikai szakértő is azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben igen sok, nem eléggé meggyőző tanulmány lát napvilágot, amely a médiában nagy feltűnést kelt, de a későbbiekben meggyőzően cáfolják. "Az alkohol hatása valószínűleg döntően attól függ, hogy milyen gyakran és mennyit iszik valaki" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×