eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megtalálták a bolygót, ahova elköltözhetne az emberiség?

Hosszas vizsgálódás utána a kutatók két olyan bolygót találtak, amelyek hasonlóak a Földhöz. Az egyiknek jó a mérete is, a másik viszont jó helyen van. A csillagászok megtalálták a legkisebb exobolygót, amely most a "Gliese-581 e" nevet viseli, de a szomszédját is, a "Gliese-581 d"-t, ami megfelelőbb volna az életre is.

Az exobolygó olyan égitest, ami egy másik csillag és nem a Nap körül kering a Naprendszeren túl. A jelenlegi exobolygó-kutatás Szent Grálja egy szilárd, Föld-szerű égitest megtalálása a "lakható zónában" - mondja Michael Mayor, a svájci Geneva Egyetem asztrofizikusa.

Egy amerikai tudós "különlegesnek" eseménynek nevezte a kis bolygó felfedezését. A Gliese-581 ugyanis csupán 1,9-szerese a Föld méretének. A korábban talált bolygók ugyanis mint akkorák voltak, mint egy jókora Jupiter, ami ezer Földet tesz ki. A kis bolygó azonban közel esik a legközelebbi csillaghoz, ami miatt túlságosan nagy rajta a forróság ahhoz, hogy befogadja az életet.

A tudósok szerint a 2007-ben fölfedezett Gliese-581 d pályája viszont éppen lakható távolságban van a csillagtól, és így akár még folyékony víz is lehetne a felszínén. A bolygó viszont túl nagy ahhoz, hogy csak szilárd anyagokból épüljön fel, és lehet, hogy van rajta egy nagy, mély óceán.

Geoff Marcy, a kaliforniai Berkeley Egyetem fő bolygóvadásza szerint a Gliese-581 e felfedezése a legizgalmasabb dolog, ami történt az utóbbi időben a bolygók terén. Szerinte még rengeteg ilyen bolygó van a galaxisban.

A Naprendszeren kívül talált eddigi 350 bolygó tökéletesen alkalmatlana az élet befogadására. Vagy túl közel, vagy túl messze vannak a napjuktól. Mások hatalmas gázbolygók, mint a Jupiter.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×