eur:
388.96
usd:
360.93
bux:
68800.15
2024. május 7. kedd Gizella

Titkos náci terveket árvereznek el

Különleges terveket szövögettek a németek 1945 körül, a második világháború végéhez közeledve arról, miként támadják meg Angliát. A terveket azóta nem sokan látták. Ballonok, bombák, vitorlázóhajók szerepeltek bennük. De mi köze mindehhez a kocsmákban játszott dartsnak?

Fény derült a nácik titkos tervére, miszerint kamikazebombákkal támadtak volna Britanniára. A terveket egy aukción árverezik el. A bombákat szállító vitorlázórepülők úgy festettek volna, mint a kocsmákban honos darts játék nyilai. Csak épp kellett hozzájuk egy pilóta, és rájuk erősítettek egy bombát is.

A gépek olyan közel repültek volna a célponthoz, amennyire csak tudtak, majd az ezer kilós bomba kioldása után 1100 kilométeres óránkénti sebességre is fel tudtak volna gyorsulni. A pilóta az utolsó pillanatban nyomta volna meg a gombot. Amint a bomba a cél felé tartott, a gépet egy gyorsan kioldódó ballon emelte volna a magasba.

A terveket 1945 júliusában találták meg a berlini kancellária pincéjében, és azóta nem sokan láthatták. Richard Davie, a tollrajzokat kalapács alá küldő aukciós ház munkatársa elmondta: a vitorlázógépet egy anyarepülőről bocsátották volna útjára a benne ülő pilótára bízva azt - mint megjegyezte, nem éppen ilyen munkát képzelne el magának.

A terveket Richard Rex őrizte berlini lakásán. Õt 1945-ben küldték Németországba, hogy gyógyszeres laboratóriumot szervezzen. Halála után a családja őrizte a rajzokat, de idővel eladták egy gyűjtőnek.

Mint azt Graham Pitchfork repüléstörténész mondja, a háború vége felé a nácik egyre fantasztikusabb terveket szövögettek. Akármilyen valószínűtlennek tűnik most mindez, nem felejthetjük el, hogy a német tudósok leleményességükről voltak híresek.

A németek igencsak elszántak voltak a háború vége felé. Így született meg a V1-es szárnyas bomba, a V2-es rakéta, valamint a soha be nem vetett V3-as.

A terveket december 13-án, szombaton árverezik el Londonban. Értéküket két-háromezer fontra, azaz hat-kilencszázezer forintra becsülik.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×