eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Csontritkulás ellen egyen zöldséget és gyümölcsöt!

Ha sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, a testünk által termelt savak miatt gyengülhetnek a csontjaink. Mindezt azonban ellensúlyozhatjuk azzal, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt veszünk fel az étrendünkbe.

Ha sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, akkor a testünk sok savat termelhet - mondják a tudósok, s ez növelheti a kalciumkiválasztást, így gyengítheti a csontokat. Egy új tanulmány szerint azonban, ha fokozzuk a lúgbevitelt, például úgy, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor az erősítheti a csontokat.

A felmérés során 171, ötven fölött járó férfit és nőt kértek arra, hogy szedjen egy gyógyszert. Egyeseknek placebót, másoknak kálium-bikarbonátot, nátrium-bikarbonátot vagy kálium-kloridot adtak három hónapig. Aki bikarbonátot szedett, annak jelentősen csökkent a kalciumkiválasztása, és nem romlottak a csontjai olyan mértékben.

A csontok reszorpciója, felszívódása egy olyan folyamat, amelynek során a csontok elveszítik kalcium-, foszfát-, és sótermelő képességüket. Csökkenhet a csontok tömege, és megnövekedik a törés veszélye.

Ahogy az emberek idősödnek, a szervezet egyre kevesebb savat választ ki. Ebben a tanulmányban azt mutatják be, ha alkáli, lúgos szereket adnak hozzá a tablettákhoz, akkor azzal csökkenthetik a reszorpciót és a kalciumveszteséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×