eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Diétázzon dióval!

Számos betegséget megelőzhetünk, ha diófélékkel színesítjük a diétánkat: megszűnhetnek a keringési zavaraink, és a kutatók azt is feltételezik, hogy a dió segítheti a túlsúlyhoz köthető krónikus gyulladások gyógyítását is.

Ha diófélékkel színesítjük a diétánkat, azzal számos betegséget előzhetünk meg - állítja egy spanyol tanulmány. A britek negyede küzd keringési zavarokkal, ami magával vonja a magas vérnyomást, koleszterinszintet és várcukorszintet, valamint az elhízás veszélyét.

A zöldségekből, gyümölcsökből és halból álló mediterrán diétát még egészségesebbé teszik a diófélék. A kutatók ezerkétszáz, keringési zavarokkal küzdő önkéntest vizsgáltak meg, hogy kiderítsék: a diófélék tényleg javítják-e a hatást.

A csoportot három részre osztották. Az első tagjainak annyit tanácsoltak, hogy alacsony zsírtartalmú ételeket egyenek. A másodiknak negyedéves mediterrán diétát írtak elő, ami zöldséget, gabonaszármazékokat, gyümölcsöt takar, valamint a vörös hús mellőzését. Mindegyikük kapott hetente egy liter olívaolajat is. A harmadik harmad ugyancsak mediterrán diétára ment, de ők olívaolaj helyett 300 gramm vegyes diófélét kaptak.

Senkinek nem kellett szigorítania a kalóriabevitelt. Egy év után értékelték az eredményeket, azt vizsgálták, javult-e az önkéntesek egészsége. Az első csoport körülbelül 2 százaléka tudhatta maga mögött a betegségét. A második csoportnál ez a szám 6,7, a harmadik csoportnál pedig 13,7 százalék volt.

Ugyan a résztvevők egyikének sem csökkent jelentősen a testsúlya az egy év alatt, a harmadik csoportban mindenkinek csökkent a derékbősége, akárcsak a koleszterin- és a vérnyomásszintje.

A kutatók azt is feltételezik, hogy a dió segített gyógyítani a túlsúlyhoz köthető krónikus gyulladásokat is. Dr. Jordi Salas-Salvado, a kutatás vezetője elmondta: az eredmények azt mutatják, hogy egy energiamentes, korlátozott mediterrán diéta diófélékkel dúsítva - amelyek gazdagok telítetlen zsírban és ízletesek -, hatásosan kezeli a keringési zavarokat.

Egyes diétás szervezetek arra figyelmeztetnek: azt a zsírt, amit így viszünk be a szervezetünkbe, le is kell dolgoznunk valahogy.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×