eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Génhiány okozza a tüdőrákot?

A tüdőrákosok 90 százalékának hiányzik egy génje, ami megvéd a betegség kialakulásától. Hogy a tüdőrákosok többsége a dohányzásnak "köszönheti" a kór felbukkanását, azért lehet, mert a cigaretta egyes anyagai ezt a gént inaktiválják.

A tudósok kimutattak egy olyan gént, ami megvéd a tüdőráktól. A LIMD1-es gén felfedezése a remények szerint új kezelési módszerekhez és technikákhoz vezethet, és segítségével hamarabb ki lehet majd mutatni a bajt.

Nagy-Britanniában a tüdőrákban halnak meg a legtöbben a rákos betegek közül, majdnem 34 ezren - ennek pedig egyik fő oka, hogy sokszor már későn veszik észre azt.

A kutatók úgy találták, a LIMD1-es gén hiányzik a tüdőrákosok többségéből.

A kutatás vezetője, Dr. Tyson Sharp elmondta, a LIMD1 gén a 3p21-nek nevezett hármas kromoszómán található. Ezt a kromoszómát gyakran hozzák összefüggésbe a tüdőrák kialakulásával, elsősorban a cigarettában található toxikus anyagok miatt, amelyek könnyen inaktiválják a LIMD1-et.

Márpedig tíz tüdőrákból kilenc a cigarettának köszönhető. A kései felismerés miatt pedig a tüdőrákosok 80 százaléka a diagnosztizálást követő egy éven belül meghal.

Dame Helena Shovelton, a Brit Tüdőalapítvány igazgatója szerint a kutatás igen érdekes, ami sokat segíthet a rák kezelésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×