eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mellrákszűrés férfiaknak: fontosabb, mint gondolnánk

Ugyan a mellrákosoknak csak az egy százaléka férfi, fontos volna, hogy ők is járjanak szűrésre - állítják amerikai kutatók. Így ugyanis még évekkel azelőtt ki lehet mutatni a betegséget, hogy a daganat kitapintható volna, és meg lehet akadályozni a terjedését.

A nőknek természetes a mammográfia - ha elmúltak negyvenévesek, még inkább az. Nem úgy a férfiaknak - pedig közülük kerül ki a mellrákosok egy százaléka. Évente negyvenezer nő és 450 férfi hal meg a betegségben az Egyesült Államokban.

Egy kutatás során 57 rákos férfin végeztek mammográfiás vizsgálatot, és arra jutottak, a mellrákszűrés hasznos lehet a diagnózis felállításában. A mammogram az emlőkről készült röntgenfelvétel. Nagyon kisméretű tumort is kimutathat, gyakran két-három évvel azelőtt, hogy azt ki lehetne tapintani.

A vizsgált férfiak 47 százalékának a hónaljára is átterjedt a rák. A mammográfiával azonban még korai stádiumának föl lehet ismerni a betegséget, és meg lehet akadályozni a terjedését. A mellrákos férfiak többsége már csak azért sem veti magát alá a mellrákszűrésnek, mert nem igazán reklámozzák a lehetőséget.

A mellrákos férfiak közül szinte mindenkinek kitapintható daganata van. Amikor valakinek csomók jelennek meg a mellében, azonnal orvoshoz kell fordulnia. A mellrákszűrés segítségével az orvosok sokkal gyorsabban cselekedni tudnak, és jobb diagnózist állíthatnak fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×