eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miért dohányoznak többet a skizofrének?

A tudathasadásos elmebajban, vagyis skizofréniában szenvedők kétszer-háromszor annyi cigarettát szívnak, mint a hasonló korú átlagnépesség. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóirat olyan kísérletről számolt be, ami megmagyarázza a skizofrének rendkívüli nikotinéhségét.

Az Egyesült Államokban eladott összes cigaretta 44 százalékát a pszichiátriai kezelésre szorulók szívják el, akik az amerikai társadalomnak csupán 4-8 százalékát teszik ki. Statisztikák szerint a skizofrének jövedelmüknek átlag 27 százalékát költik cigarettára. Ez kényszer, mert már korábbi tanulmány igazolta, hogy ha ezek a betegek abbahagyják a dohányzást, mind a figyelmük, mind a rövidtávú emlékezőtehetségük mérhetően romlik, viszont ha visszatérnek a cigarettára, gondolkodóképességük javul.

Kimutatták, hogy a skizofrének idegrendszerében kevesebb nikotinreceptor van, mint az egészségesek agyában. Egy svéd tanulmány azt igazolta 50.000, katonai sorozásra kerülő fiatalember vizsgálata alapján, hogy a sorozást követő 27 évben elsősorban azok nem kerültek szakorvosi kezelésre skizofrénia miatt, akik ifjúkorukban cigarettáztak: az elmebetegség diagnózisát napi fél doboz cigaretta elszívása átlag 10 százalékkal mérsékelte.

Agyunk 100 milliárd idegsejtjének mindegyike folyamatosan jelez a többieknek. Ez olyan, mint egy nagyváros, ahol az összes autó igyekezne elvinni valamilyen üzenetet anélkül, hogy lennének közlekedési lámpák.

Az idegrendszeri üzenetek folyamának szabályozását végzik az idegátviteli anyagok, az úgynevezett neurotranszmitterek. Az egyik ilyen anyag, a GABA kisebb mennyiségben található a skizofrének agyában, mint az egészséges emberében. A szakemberek szerint a GABA közlekedési jelzése nélkül a hasadásos elmebajban szenvedők agyában a jelek "torlódnak", ami gondolkodási zavarok, érzékcsalódások megjelenéséhez vezethet.

Most Alessandro Guidotti és munkatársai egészséges egereknek adtak injekcióban annyi nikotint, amely megfelelt napi 20-30 cigaretta elszívásának. Az egerek egyik csoportja négy napon át három óránként kapta a kezelést, a másik csoport csak egyetlen egyszer. A több nikotinnal kezelt egerek agyában csökkent az a fehérje, amelyik a GABA termelődésével összefügg. Föltételezik: a skizofrének azért igénylik a sok cigarettát, hogy agyukban javuljon a GABA szintje, és ritkuljanak az érzékcsalódások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×