eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Drogfüggés: gyógyszerrel könnyebb leszokni

Sokkal könnyebb leszokni a kábítószerről egy új gyógyszer segítségével, ami a visszaeséstől is jó eséllyel megóv. Segítségével enyhülnek az elvonási tünetek.

Azok a drogfüggők, akik tizenkét héten át szedik a Suboxone-t, kisebb eséllyel élnek vissza kábítószerrel az elvonókúra alatt, és a visszaesés valószínűsége is kicsi esetükben szemben azokkal, akik rövid távú elvonóra és tanácsadásra mennek.

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársa, Dr. George Woody szerint számos, opiátokat szedő drogosoknak szóló program kedvez a rövid távú detoxikálásnak és a tanácsadásnak, de szerinte a gyógyszeres kezelés hatásosabb lehet.

Woody szerint sokan haboznak a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban, a leszoktató programokkal viszont az a baj, hogy sokan esnek vissza. A Suboxone két gyógyszer kombinációja. A buprenorfin enyhíti az elvonási tüneteket, a naloxon pedig segít elkerülni a drogozást, mivel hirtelen elvonási tüneteket produkál, ha nem szedik a gyógyszert rendszeresen.

A kutatók 152, tizenöt és huszonegy év közötti opiátfüggőt vizsgáltak tizenkét héten át. A Suboxone-nal kezeltek csoportja huszonegy hétig szedte a gyógyszert. Az első kilenc után tizenkét héten át folyamatosan csökkentették a szedett mennyiséget, mígnem teljesen abba nem hagyták a Suboxone szedését.

A másik csoport kisebb adagot kapott a gyógyszerből, két hét után állt le a szedéssel. Mindkét csoporttal - és a tagjaikkal is külön - hetente konzultáltak. A nyolcadik hétre az első csoport 23 százalékának és a második 54 százalékának volt pozitív a vizelettesztje.

Azaz ha szedjük gyógyszert, akkor sokkal hatásosabban és gyorsabban le lehet szokni a kábítószerekről. Ráadásul nem mutatkozik semmiféle mellékhatás sem. Az első csoport tagjai később sokkal kisebb eséllyel fogyasztottak opiátot, marihunát, injekciós drogokat, és kisebb annak a veszélye hogy otthagyják az elvonókúrát.

Az opiátok között szerepel a heroin, a morfium és számos más, receptre kapható fájdalomcsillapító.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×