eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egereknél már működik a szelektív emlékezettörlés

Szelektív emléktörlő eljárást fejlesztettek ki amerikai neurobiológusok. A módszert egyelőre csak egereken tesztelik, embereken valószínűleg nem működne.

A Georgia állambeli orvosi egyetem kutatói az alpha-CaMKII nevű fehérje szintjének manipulálásával elérték, hogy eltűnjenek bizonyos emlékek génmódosított egerek memóriájából úgy, hogy a többi emlék megmaradjon, és ne károsuljon az állatok agya - áll a Neuron című szakfolyóirat beszámolójában.

Az egerek kezelés nélkül fel tudták idézni, hogy közepes erősségű elektrosokkot kaptak, a tanulással és a memóriával kapcsolatos folyamatokban szerepet játszó fehérje szintjének emelésével viszont ez a fájó mozzanat kihullott az emlékezetükből, de nem felejtettek el semmi mást.

Joe Tsien kutatásvezető szerint a módszer embernél nem alkalmazható. "Az emberi agy sokkal összetettebb és alapvetően másmilyen, mint az egér agya, ezért nem hiszem, hogy hasonló jelenség előidézhető embernél" - mondta a kutató. "De azért nem lepődnék meg, ha még az én életemben eljutna idáig a tudomány" - tette hozzá.

Számos szakértő szerint nagy hasznát venné az emberiség, ha bizonyos emlékeket, például lelki traumát okozó háborús élményeket ki lehetne törölni az agyakból. Mások szerint nem biztos, hogy bölcs dolog bármit is kisöpörni a memóriából. "Minden emléknek van valamilyen rendeltetése. A fájdalmasaknak is. Ezekből is sokat tanulunk, jobban tudunk alkalmazkodni és így kerülhetjük el, hogy újra elkövessük ugyanazt a hibát" - mondta Joe Tsien.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×