eur:
401.9
usd:
370.73
bux:
74186.61
2024. október 21. hétfő Orsolya

Egy aranybánya mélyén fedezték fel a világ legmagányosabb élőlényét

Felfedezték a világ legmagányosabb élőlényét egy dél-afrikai bánya mélyén: a baktérium teljes sötétségben, oxigén nélkül is képes megmaradni - vagyis egyszemélyes ökoszisztémát képez.

A felszín alatt 2,8 kilométeres mélységben, tökéletes elzártságban és sötétségben, 60 C fokos hőségben él a Föld egyetlen ismert egyszemélyes ökoszisztémája: egy pálcika alakú baktérium.

A Desulforudis audaxviator (magyarul: merész utazó) névre keresztelt baktérium vízből, hidrogénből és szulfátból nyeri az energiát, s mivel mindezt oxigénmentes környezetben teszi, kulcs lehet annak kiderítésére, létezhet-e élet más bolygókon.

A Föld legmagányosabb élőlényét véletlenül fedezték fel, amikor a bányában vett vízmintát elemeztek az amerikai Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai.

A kutatócsoport egyik tagja, Dylan Chivian szerint nagyon nagy jelentőségű a felfedezés, hiszen létrejötte után a Földön, de a többi bolygón is nagyon kevés volt az oxigén - de most kiderült, hogy élet ilyen körülmények között is létezhet.

"Ha valaha is találunk idegen életformát más bolygókon, könnyen leképzelhető, hogy az is oxigénmentes környezetben létezik, s ahelyett más vegyi anyagokat, például szulfátot használ energiaforrásként" - magyarázta a kutató.

A baktériumot részben Jules Verne Utazás a Föld középpontja felé című könyve alapján nevezték el, amelyben szerepel ez a latin mondat: "Descende, Audax viator, et terrestre centrum attinges". Ez magyarul azt jelenti: "Ereszkedj le, merész utazó, érd el a Föld középpontját!"

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 07:04
2024. október 21. 05:11
×
×
×
×