eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A májátültetés növeli a rák kockázatát

Nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés azoknál, akik májátültetésen estek át - állítják finn kutatók.

A Liver Transplantation című szaklap októberi számában megjelenő tanulmány szerzői a Helsinki Központi Kórház új májat kapó betegeinek adatait vizsgálták meg. Mind az 540 beteg 1982 és 2005 között esett át szervátültetésen.

A transzplantáció után a páciensek közöl 39-nél fedeztek fel rákos megbetegedést. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a leggyakoribb ráktípus a limfóma és a bőrrák volt.

A NHL, vagyis a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos túlburjánzását okozó non-hodgkin limfóma leginkább a fiatal májátültetésen átesett férfiaknál alakult ki, míg a bőrrák azokra a páciensekre volt jellemző, akik a transzplantáció után antitest kezelést kaptak.

Ugyanakkor kisebb volt az esélye daganatos megbetegedés kialakulásra azoknak, akiknek szervezete az új májat nem fogadta be.

"Becslésünk szerint minden hatodik májátültetésen átesett betegnél rák fejlődik ki a transzplantáció után 20 évvel" - állítják a szerzők, akik szerint vizsgálatuk rámutat arra, hogy jobban kell figyelni új májat kapó betegekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×