eur:
386.99
usd:
355.93
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Cukormázzal egy évig is bírják a buborékok

A kis buborékok általában gyorsan szétpukkannak, ám amerikai kutatóknak egy évig is kitartó buborékokat sikerült létrehozniuk, amelynek segítségével számos fogyasztási és ipari termék minősége javulhat - olvasható a Science című tudományos magazin legutóbbi számában.

A buborékok adják az ételek, kozmetikumok és más termékek könnyű, levegős állagát, ám minél kisebbek ezek a buborékok, annál nagyobb eséllyel pukkannak szét a bennük lévő gáz nyomása és a nagy felületi feszültség miatt.

Egyfajta cukorbevonattal most azonban 12 hónapig stabilan megmaradó buborékokat sikerült előállítania Emilie Dressaire végzős mérnökhallgatónak és csoportjának a Harvard Egyetemen.

Az ötlet Rodney Bee-től származik, aki a jégkrémek minőségének javítását tűzte ki célul, és egyszerű konyhai mixerrel állított elő 1 mikrométeres buborékokat. Ezek felszínét focilabdához hasonlóan apró hatszögek borították, amely megóvja őket az összeroppanástól, ami ebben a mérettartományban a nagy felületi feszültség miatt azonnal bekövetkezne.

Dressaire egy konyhai mixerrel és cukoroldatokkal felszerelkezve állított elő habokat, hogy a létrejövő buborékokat tanulmányozhassa. A legstabilabb, egy évig kitartó buborékokat páncélként védik a szacharózmolekulák.

A tartós buborékok az élelmiszerek természetesebb állagjavítására is alkalmasak lehetnek, miközben helyettesítik a jelenleg alkalmazott zsírmolekulákat. Ezen túlmenően számos krém- vagy habállagú termék előállításánál is kihasználhatják előnyös tulajdonságaikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×