eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kutyasampon is növelheti az autizmus veszélyét

A háziállatok számára forgalmazott samponokban található kémiai anyagok növelhetik az autizmus veszélyét - derült ki egy vizsgálatból, amelynek során azt kutatták amerikai szakértők, miképpen hatnak a környezeti faktorok e fejlődési rendellenesség kialakulására.

Azok a nők, akik terhességük idején speciális samponnal fürdetik a háziállataikat, kétszer nagyobb eséllyel hoznak világra autista gyermeket, mint azok, akik nem tesznek ilyet - ezt mutatja az amerikai kutatócsoport vizsgálatának elsődleges eredménye.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek megbízásából készült vizsgálat szerint valószínűleg a kutyasamponban és a bolhairtó spraykben található piretrinek okozhatják a veszélyt. Figyelmeztetnek azonban arra is, hogy ez csak a kutatás elsődleges eredménye.

Azok az anyák, akiknek autista gyermekük van, gyakrabban emlékeznek arra, hogy használtak ilyen szereket, míg állapotosak voltak, mint az egészséges babát nevelő nők.

A kutatók 133, autista gyermeket és 198, tipikusan fejlődő kicsit nevelő anyát kértek arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet. Arra kellett válaszolniuk, milyen vegyi anyagokat használtak a teherbeesésük előtt három hónaptól a gyermekük első születésnapjáig terjedő időszakban.

Kiderült, hogy különösen a terhesség második harmadában jelent veszélyt a magzatok számára a kutyasampon és a bolhairtó, de a többi időszakban is növelik a bennük található kémiai anyagok a fejlődési rendellenesség kialakulásának esélyét.

A szakértők elfogadott vélemény szerint az autizmus spektrum zavar (ASD) elsősorban genetikai rendellenesség, de elképzelhető, hogy környezeti hatások növelik a kialakulásának veszélyét.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×