eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Madárinfluenza: mától érhető el a globális adatbázis a világhálón

Indonézia átadja az országban regisztrált madárinfluenza-vírussal kapcsolatos összes genetikai információt a világhálón csütörtöktől elérhető új globális adatbázisnak. Az ingyenes adatbank létrehozása annak köszönhető, hogy befolyásos tudósok és egészségügyi szakemberek a Nature című tudományos szakfolyóiratnak írt levélükben kérték a madárinfluenzával kapcsolatos adatok gyorsabb és nyíltabb megosztását.

Indonézia átadja az országban regisztrált madárinfluenza-vírussal kapcsolatos, összes genetikai információt a világhálón csütörtöktől elérhető, új globális adatbázisnak - közölte az indonéz egészségügyi miniszter.

Kína, Oroszország és több más olyan állam is részt vesz a mostani kezdeményezésben, amely hosszú időn át nem osztotta meg a madárinfluenza-vírusmintákat és DNS-vizsgálatokból származó adatokat a nemzetközi közösséggel, mert úgy látják, hogy az új internetes adatbank nem csak a teljes átláthatóságot, de most először a szellemi tulajdon védelmét is biztosítja.

Fadilah Supar indonéz egészségügyi miniszter 2007 januárjában elutasította, hogy belépjen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 50 éve működő rendszerébe, amely arra kötelezi a tagállamokat, hogy a vírusmintákat és a betegségekkel kapcsolatos adatokat elküldjék az ENSZ szakosított intézményének.

A miniszter akkor arra hivatkozott, hogy a rendszer tisztességtelen a fejlődő országokkal szemben, mert a gyógyszercégek az indonéziai madárinfluenza-vírustörzseket drága oltóanyagok kifejlesztéséhez fogják felhasználni, amelyekhez a délkelet-ázsiai ország lakossága végül nem juthat hozzá.

Az ingyenes internetes adatbank csütörtökön, 18 hónappal azután kezdte meg működését, hogy befolyásos tudósok és egészségügyi szakemberek a Nature című tudományos szakfolyóiratnak írt levélben kérték a madárinfluenzával kapcsolatos adatok gyorsabb és nyíltabb megosztását, egy globális adatbázis (GISAID) létrehozását.

Számos kormányt és tudóst felháborított a WHO eljárása, amely a madárinfluenzával összefüggő, döntő fontosságú adatokat egy magánadatbankban tárolta az Egyesült Államok egyik kormányzati laboratóriumában, Los Alamosban, ahova csak néhány laboratóriumnak volt betekintése. Sokan bojkottálták közülük a WHO vírusmintákat megosztó rendszerét, ehelyett már létező nyilvános, de gyakran nem megfelelő adatbázisokba küldték el fontos információikat a madárinfluenzáról.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×