eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Akkora hüllőt találtak, amely egy autót kettéharaphatna - képpel

Az eddig ismert legnagyobb tengeri hüllő megkövesedett csontjait ásták ki egy északi-sarki szigeten norvég régészek.

A 150 millió éves leletet a Spitzbergák egyik szigetén találták meg, ahol számos más fosszília is előkerült. A Szörny becenévre hallgató őslény nagyjából 15 méter hosszú volt.

Az óriási hüllő a tudósok becslése szerint 20 százalékkal nagyobb volt, mint az eddigi csúcstartó, az Ausztráliában felfedezett Kronosaurus.

A hüllő a plioszauruszok családjába tartozott, ezek a rövid nyakú lények a dinoszauruszok korában éltek az óceánokban. Testük csepp alakú volt, haladásukat erős uszonyok segítették.

Richard Forrest paleontológus rettentően erős ragadozónak nevezte az egykori hüllőt, amelynek nagyobb példányai, ha ma élnének, akár egy kisebb autót is kettéharaphatnának.

A csontokat tavaly augusztusban fedezték fel a norvég kutatók. A maradványokról több száz tonna sziklát kellett lefejteniük a szeles, ködös, esős, olykor fogvacogtató időben, miközben a régészek ki voltak téve a jegesmedvék támadásának.

Sikerült kiásniuk több fogat, a nyak jelentős részét, a vállcsontot és egy szinte teljes egészében megmaradt uszonyt. A tudósok pechjére azon a helyen, ahol az állat feje nyugodott, egy kis folyó csobogott keresztül, így a koponyát elmosta az évmilliók alatt.

Ide kattintva megnézheti a hüllő rajzát!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×