eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Forradalmian új és egyszerű módszer a rák kimutatására

A vizeletből kimutatható a prosztatarák annak a forradalmian új módszernek a segítségével, amelyet Nagy-Britanniában vezettek be a hét végén.

Az orvosok reményei szerint az új módszerrel a prosztatarák az eddiginél korábban és sokkal egyszerűbben kimutatható, nincs ugyanis szükség a fájdalmas és nyomasztó biopsziára, amelynek során kis szövetdarabot metszettek ki a sejtek laboratóriumi vizsgálata céljából.

A módszer ráadásul lehetővé teheti azt is, hogy az emlő- és nyaki rák mintájára a prosztatarák korai felismerésére is nemzeti szűrőprogramot indítsanak.

A rákbetegségek közül a tüdőrák után a prosztatarák a második leggyakoribb halálok a brit férfiak körében; évente 35 ezer új beteget diagnosztizálnak, és tízezren halnak meg miatta.

Eddig vérvizsgálattal próbálták időben megállapítani a betegséget, de ez a módszer nem megbízható. A pácienseket többször is biopsziának kellett alávetni, de ez a módszer egyrészt fertőzésveszélyes, másrészt szintén nem ad végleges és egyértelmű eredményt.

Az új módszerrel a prosztatarákért felelős PCA3 gén által termelt egyik kémiai anyag szintjét vizsgálják, az eredmény pedig a korábbiakhoz képest sokkal megbízhatóbb és pontosabb.

A vizsgálat körülbelül 200 fontba kerül; ez ugyan sokkal több, mint a vérvizsgálat ára - ez tíz font -, viszont sokkal kevesebbe, mint a biopszia (500 font).

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 10:37
×
×
×
×