eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fél évszázados titokról lebbent fel a fátyol

Miután kikelnek, öt évre nyomtalanul eltűnnek a tengeri teknősök. A kutatóknak fogalmuk sem volt, hol töltik az apróságok ezt az időszakot - egészen mostanáig.

A zöld tengeri teknősök a nyílt óceánban rejtőzködnek öt évig, ahol medúzákkal és egyéb tengeri élőlényekkel táplálkoznak - lebbentették fel a fátylat a nagy titokról a kutatók a Biology Letter című szaklapban a kutatók.

Meglepetésre nem csupán arra jöttek rá, hol élnek a teknősök, de azt is kiderítették, hogy az eddig vegetáriánusnak tartott hüllők fiatal korukban valójában húsevők.

Felfedezésük egy fél évszázados titokról rántotta le a leplet. "Izgató és egyben kínos kérdés volt a tengeri teknősökkel foglalkozó biológusok számára az a kérdés, hogy hova tűnik az a rengeteg újszülött" - nyilatkozta a kutatásban részt vevő Karen Bjorndal, a Floridai Egyetem tengeri teknősökkel foglalkozó kutatóközpontjának vezetője.

Páncélból vettek mintát

A kutatók a Bahama-szigetek közelében vettek mintát 44 zöld tengeri teknős páncéljából, és megvizsgálták a páncél szénizotóp- és nitrogéntartalmát. Mintát vettek a páncél régi és új részeiből is, és az eredményt összehasonlították.

Az izotópok ujjlenyomatként azonosítják az állatok étrendjét, és azt is megmutatják, hogy az állat az óceán mely részében élt.

Így derült ki, hogy a tengeri teknősök életük első éveiben az óceán mélyén, húsevőként élnek, majd visszatérnek a szárazföld közelébe, és vegetáriánussá válnak.

Ezzel közelebb jutottak ahhoz is, hogy megmentsék a tengeri teknősöket, hiszen - ahogy a kutató fogalmazott - "csak azokat az állatfajokat tudjuk megvédeni, amelyekről tudjuk, hol találjuk őket".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×