eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Unokájuk életét is veszélyeztetik a dohányosok

Nagyobb a vetélés veszélye az olyan asszonyoknál, akiknek a szülei dohányoznak - derítették ki amerikai kutatók, akik 2200 nem dohányzó kismama terhességét követték figyelemmel.

80 százalékkal nő a vetélés veszélye, ha a kismama szülei dohányosok - számoltak be michigani kutatók vizsgálatuk eredményéről az American Journal of Epidemiology című szaklapban.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a szülők dohányzása árthat a magzatnak és az újszülöttnek; az ilyen babák kisebb súllyal születnek, és az asztma is jobban veszélyezteti őket. Ez azonban az első olyan kutatás, amely azt mutatja, hogy a felnőttkori reprodukciós képességre is hatással van a szülők dohányzása.

A cigarettafüst több ezer kémiai anyagot tartalmaz, amelyek közül némelyik - az ólom, a benzol és a kadmium - köztudottan károsítja a reprodukciós képességet. Ezeknek az anyagoknak a káros hatása fokozottan érvényesül a gyermekek esetében - főleg akkor, ha a szülők a gyerek jelenlétében is dohányoznak.

Bár a kutatás eredményét további vizsgálatokkal kell megerősíteni, az már ebből is egyértelmű, hogy a gyerekeket nem szabad kitenni a passzív dohányzás veszélyeinek - figyelmeztetett a kutatás vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×