eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit tehetünk a mellrák ellen?

Magyarországon a szűrési lehetőségek ellenére a nők leggyakoribb daganatos betegsége még mindig az emlőrák - hangzott el a Szegedi Emlőrák Szimpóziumon.

Kahán Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem onkoterápiás klinikájának docense, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a legújabb kutatások alapján az emlődaganatoknak annyi fajtája van, hogy a gyógyítás sarokpontja az emlődaganat típusának megállapítása, majd az egyénre szabott kezelések alkalmazása.

Szavai szerint a daganatok "túlkezelhetők", amelyek károsak lehetnek a beteg számára. Ez annyit jelent, hogy a beteg nem pontosan azt a kezelést kapja, amelyre szüksége van.

Bizonyos daganattípusok gyógyításához szinte a műtét is elegendő, de hogy pontosan mire van szükség, az a mammográfiás, majd a szövettani vizsgálatokkal pontosan meghatározható.

Mint mondta, nincs mindenkire érvényes recept arra nézve, hogy hogyan előzhető meg az emlőrák. Annak egyes típusait ugyanis más-más tényezők válthatják ki.

Elterjedt nézet például az, hogy ha egy nő a korai életszakaszában gyermeket szül, azzal sokat tesz a mellrák megelőzése érdekében. Ez igaz bizonyos daganatokra, másokat azonban éppen hogy előidéz a korai gyermekvállalás.

A szakember ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy rendszeresen vegyen részt a szűrővizsgálatokon, mert a korai stádiumban felfedezett rák hatékonyan gyógyítható.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×