eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Feltárják az első alföldi mamutot

Megkezdődhet a Jászfelsőszentgyörgy határában talált mamutcsontok régészeti feltárása, miután összegyűlt az ehhez szükséges pénz.

Az ásatást vezető archeológus elmondta: a több százezer forintra rúgó összeget két önkormányzat és egy mezőgazdasági szövetkezet adta össze.

Kertész Róbert elmondta, hogy a mamut csont- és agyarmaradványaira egy amatőr régész bukkant.

A kutató hozzátette: az eddig feltárt lelet mennyisége alapján jó esély van arra, hogy az őslény teljes csontváza előkerüljön a föld alól.

A Tisza folyó hordalékában már korábban is találtak mamutcsontdarabokat, de teljes mamutcsontvázat az Alföldön még nem sikerült a felszínre hozni.

A mamutok az utolsó jégkorszak idején, mintegy 135 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a Földön; a Kárpát-medencéből a jég visszahúzódásakor, 10-12 ezer évvel ezelőtt tűntek el.

Legismertebb faja a gyapjas mamut, az előzetes kutatások szerint a jászsági határban is egy ehhez a fajhoz tartozó állat csontvázát rejti a föld.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×