eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A későbbi győztes Burkina Faso-i Hugues Fabrice Zango a férfi hármasugrás döntőjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2020. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ilyen még sohasem történt a nyári olimpiák 125 éves történetében

Nyolcvanhat ország szerzett már érmet a tokiói olimpián, nagyon valószínű, hogy megdől a játékok végéig az eddigi rekord. Csütörtök hajnalban olyan ország is feliratkozott a listára, amely még korábban soha nem szerzett érmet az olimpiák történetében.

Burkina Faso a nyolcvanhatodik ország, amelyik érmet nyert Tokióban, 2016-ban és 2012-ben a végső éremtáblázaton szerepelt ennyi ország. Az eddigi rekord 87, a 2008-as pekingi olimpiáról.

Csütörtök reggel a férfi hármasugrásban megszületett Burkina Faso sportjának első olimpiai érme. Az afrikai ország (még Felső-Volta néven) 1972-ben, Münchenben szerepelt olimpián, a 100 méteres síkfutásban induló André Bicaba révén. A következő három olimpiára nem küldtek versenyzőt, de Szöul óta mindig ott vannak az olimpián, néhány sportolóval.

Tokió számukra szereplési rekordot hozott, hétfős csapattal érkeztek, öt sportágban összesen öt férfi és két nő képviseli a színeiket. Csütörtök reggelig a sportolóik vagy nem tudták befejezni a versenyüket, vagy kiestek az első adandó alkalommal, de eljött a férfi hármasugrás, a nagy sztárjukkal, az egyébként mérnökként tanulmányaiban doktori fokozatot elérő Hugues Fabrice Zangóval.

Ő a szám egyik legjobbja, a 2019-es dohai világbajnokságon bronzérmet szerzett, idén fedett pályás világcsúcsot ugrott. Eljött idén Magyarországra is, a székesfehérvári Gyulai Memorialon 17,82-vel Afrika-csúcsot ugrott.

Ha azt megugorja Tokióban is, ezüstérmet szerez a kubai születésű, portugál színekben induló, két centi híján 18 métert ugró Pedro Pichardo mögött (aki egyébként idén megnyerte 17,92-vel a Gyulai Memorialt, ez volt mostanáig a világ idei legjobbja), így a kínai Csu Ja Ming megelőzte.

Ám a 17.47-tel megszerzett bronzérem így is Burkina Faso történetének első olimpiai érme.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×