eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dénes Ferenc: „Brazília kódolt arra, hogy sikeres olimpiát rendezzen!"

Visszavágott költségvetés, be nem fejezett munkálatok és a labilis lábakon álló közbiztonság. Csak néhány dolog, amelyek beárnyékolják a riói olimpiát, pedig még el sem kezdődött.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint ezek tények, viszont derűsebben látja a helyzetet.

„Brazília kódolt arra, hogy sikeres olimpiát rendezzen. Ha csak az ország adottságait nézzük: napfény, homok és tenger, a karneváli hangulatot még nem is említettem. Minden adott ahhoz, hogy egy nagy és szórakoztató karnevál legyen" – vágott bele mondandójába az InfoRádió szakértője.

A csapból is az folyik az utóbbi hetekben, hogy a sportolók szállásával rengeteg probléma van, emiatt számos reklamálásról lehet olvasni és hallani.

„Az olimpia egyrészt az óriási televíziós szórakoztatásról is szól. Amikor az árnyas fák alatt ülünk, és nézzük a televíziót - senki meg ne haragudjon - de kevésbé zavar majd minket, hogy a sportolóknak kicsi, puritán, vagy épp betörik alattuk az ágy. Ettől még kellemetlenek ezek a hírek: az összbenyomást befolyásolják, a televíziós szórakoztatást nem" – taglalta a sportközgazdász, majd hozzátette: ez a két hetet valószínűleg kibírják majd a sportolók.

A szervezéssel kapcsolatban úgy véli, nem volt megfelelően előkészítve a projekt. Működhetett volna, de a társadalmi türelem és - időközben - a pénz is elfogyott. 10 éven keresztül építkeztek, miközben más ágazatoktól, mint az egészségügy, az oktatás „elszívták az erőt". Mint fogalmazott: ez egy brazil méretű gazdaságot is megvisel, pláne, ha a politikusok és a gazdasági szereplők korruptak.

A brazil politikai válság az olimpia után erőteljesebben a felszínre kerülhet.

„11 milliárd vagy akár ennél is több dollárnyi pénzről beszélünk, ez természetesen egy brazil jellegű gazdaságnál is megjelenik" – mondta.

Ha problémamentesen rendezik meg az ötkarikás játékokat - nem lesz terrorakció, baleset, rendezési hiányosság -, az megmentheti a Brazíliáról alkotott képet. Vonzóbbá tudja tenni az országot, valamint a turisztikai forgalmat is emelhetni.

„Az, hogy ez elég lesz-e, hogy a teljes rendezési költség - ami 11-12, vagy akár a 14 milliárd dollárt is eléri - megtérüljön, erősen kétséges. Valószínűleg ez így pénzügyileg egy soha meg nem térülő beruházás lehet" – fogalmazott Dénes Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×