eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Először találkozik tétmeccsen Wales és Portugália

Szerda este a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság meglepetéscsapata, Wales Portugália ellen lép pályára a torna elődöntőjében. A két együttes tétmérkőzésen először találkozik.

A nemzetközi sajtó egybehangzóan a Real Madrid két világklasszisa, a portugál Cristiano Ronaldo és a walesi Gareth Bale összecsapásaként tekint a Portugália-Wales elődöntőre a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A két sztár 2013 óta futballozik együtt, legutóbb 2011-ben, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszottak egymás ellen, amikor a walesi még a Tottenhamet erősítette. Azt a párharcot a Real Madrid nyerte, Ronaldo a 4-0-s első, valamint az 1-0-s második meccsen is egy gólt szerzett. A tornán Bale a negyeddöntőig 3 gólt szerzett, Ronaldo a magyarok ellen talált be kétszer.

Válogatott mérkőzésen még nem találkozhattak. A portugálok és a walesiek eddig háromszor csaptak össze: 1949-ben és 2000-ben a dél-európai, 1951-ben pedig a brit együttes győzött felkészülési találkozón, így a mai lesz a két válogatott első tétmeccse.

A walesiek az 1958-as világbajnokság után - ahol negyeddöntősök voltak - most szerepelnek másodszor nagy nemzetközi tornán. A portugáloknak viszont 2000 óta ez lesz az ötödik elődöntőjük, az eddigi négy közül hármat elvesztettek, a 2004-ben hazai pályán Eb-döntőt játszhattak, de kikaptak a görögöktől.

 A luzitán együttes az Európa-bajnokságon még nem nyert mérkőzést a rendes játékidőben, három döntetlen után a nyolcaddöntőben a horvátokat hosszabbítás után győzték le 1-0-ra, a negyeddöntőben pedig a lengyeleket 1-1-es rendes játékidő után tizenegyesekkel ejtették ki. Ezzel szemben a walesiek a csoportban a szlovákok és az oroszok ellen is nyertek, a 16 között az észak-írek ellen, majd negyeddöntőben a belgák ellen is győztek. A walesiektől az Eb-n eddig négy gólpasszt adó Aaron Ramsey és Ben Davies eltiltás miatt hiányzik, a portugáloknál William Carvalhó az eltiltott, Pepe szereplése pedig combsérülése miatt kérdéses.

Az Európai Labdarúgó Szövetség egyébként azt kéri az elődöntős csapatok játékosaitól, hogy a mérkőzés után ne vigyék be a pályára gyermekeiket. A Wales-Belgium negyeddöntő után a brit csapat tagjainak gyermekei a pályán ünnepeltek, az UEFA szerint azonban ez egy Európa-bajnokság, nem pedig családi rendezvény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×