eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az argentin Lionel Messi a legjobb játékosként elnyert díjjal megcsókolja a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: Az argentin Lionel Messi a legjobb játékosként elnyert díjjal megcsókolja a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében 2022. december 18-án. MTI/EPA/Ronald Wittek

Lionel Messi – most már ezért csodálja a nagyvilág

A France Football, talán tréfásan, talán komolyan, azt posztolta a világbajnoki döntő után, hogy szavazzanak az olvasók, ki kapja majd 2023-ban a hagyományos aranylabdát. Ha nagyon akarjuk, kétfősre bővíthető az esélyesek mezőnye: Kylian Mbappét is felírhatjuk. De alkalmasint vélelmezhetjük: Lionel Messi már most azt is megnyerte…

A Bolha, akiből a futballvilág óriása lett, a világbajnokságok rekordereként lép le a vb-színpadról. Álmát beteljesítette: akárcsak Diego Armando Maradona, ő is világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, az Albicelestét.

Az elmúlt 18 hónapban több trófeát nyert az argentin válogatottal, mint előtte 16 év alatt, hiszen 2021-ben a Copa América, 2022-ben pedig a Finalissima és a világbajnokság győztese lett, azt követően, hogy az argentin válogatott 1993-től, vele pedig 2005-től nem nyert semmit.

Ugyanakkor az első argentin, aki junior-világbajnok, olimpiai bajnok, a Copa América-győztese és immár világbajnok is. (Ángel Di Maríával együtt.)

Rekordjait tovább írta Katarban.

Ő játszott a legtöbb világbajnokságon, ötön (holtversenyben további öt játékossal, Lothar Matthäusszal, Antonio Carbajallal, Rafa Marquezzel, Andrés Guardadóval, Cristiano Ronaldóval)

Csúcstartó a lejátszott mérkőzések számát tekintve, a franciák elleni döntőben előzte meg Lothar Matthäust (26).

A legtöbb vb-mérkőzést játszotta csapatkapitányként (19), Katarban előzte meg Rafa Marquezt (17) és Diego Maradonát (16).

Csúcstartóvá lépett elő, Paolo Maldinit (2217) megelőzve, a lejátszott percek számát tekintve is (2314).

Az első futballista, aki a világbajnoki csoportkörben, majd a döntőt is beleértve az egyenes kieséses szakasz négy mérkőzésén is szerzett gólt.

A világbajnokságok történetében az ő első és utolsó gólja között telt el a leghosszabb idő, 16 év, 184 nap.

Ő az egyetlen futballista, aki tizen-, huszonéves korában is szerzett vb-gólt, majd túl a harmincon is.

Argentína csúcstartója a világbajnokságon szerzett gólok tekintetében, Katarban megelőzte Guillermo Stábilét, Diego Armando Maradonát, majd Gabriel Omar Batistutát is. Tizenhárom vb-góllal zárta le e tornáit.

Ő az egyedüli futballista, aki öt világbajnokságon is adott gólpasszt.

Összesen 11 vb-mérkőzés után választották őt a mérkőzés legjobbjának. Ez óriási rekord, ebben a tekintetben Cristiano Ronaldo a második, héttel.

Lionel Messi az első futballista, akit két világbajnokság után is a legjobbnak választottak. 2014-ben Thomas Müllert és Arjen Robbent, 2022-ben Kylian Mbappét és Luka Modricot előzte meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×