eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
DOHA, QATAR - DECEMBER 10: Youssef En-Nesyri of Morocco heads to score the teams first goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between Morocco and Portugal at Al Thumama Stadium on December 10, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
Nyitókép: Alexander Hassenstein/Getty Images

Marokkó az elődöntőben!

Marokkó 1-0-ra legyőzte Portugáliát a katari világbajnokság negyeddöntőjében, s első afrikai csapatként lett vb-elődöntős. Az Atlasz Oroszlánjai továbbra sem kaptak gólt a tornán az ellenfelektől. Cristiano Ronaldo sírva ment le az öltözőbe. De sírtak a marokkóiak is.

(A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt a cikk második felében visszaolvashatják.)

Marokkó ellenfele a szerdai elődöntőben Anglia és a címvédő Franciaország esti párharcának győztese lesz.

A marokkóiak első afrikai csapatként szerepelhetnek a legjobb négy között világbajnokságon

A másik ágon Argentína és a legutóbb ezüstérmes Horvátország került az elődöntőbe, ez a két csapat kedden játszik majd a fináléért.

A marokkóiak elképzelése szerint alakult az első félidő, mert bár a portugál csapat játszott mezőnyfölényben, kétszer annyit birtokolta a labdát, de komoly veszélyt egészen a hajráig nem tudott teremteni. A marokkóiak is vezettek akciókat, ha pedig arra volt szükség, fegyelmezetten visszazárkóztak, hatékonyan védték a kapujuk előtti területet. A szünet előtt nem sokkal - kapushibát kihasználva - vezetéshez is jutottak, pár perccel később pedig egy gyors kontra végén akár meg is duplázhatták volna előnyüket. Közben a portugálok Bruno Fernandes révén kapufáig jutottak. A portugálok támadásaiban nem igazán volt átütőerő, a marokkóiak kontrollálták a játékot az első bő 45 percben.

A második félidőre változatlan összeállításban jött ki a két csapat, de öt perc elteltével máris két csere következett a portugál oldalon. Pályára lépett Joao Cancelo és Cristiano Ronaldo, utóbbi 196. válogatottbeli mérkőzésével beállította a kuvaiti Bader al-Mutava világrekordját. Némileg felpörgött a portugál válogatott, a svájciak elleni negyeddöntőben mesterhármast elérő Goncalo Ramos hagyott ki nagy helyzetet, majd továbbra is támadásban maradt az európai együttes, amely azonban csak elvétve tudta zavarba hozni ellenfelét.

A ráadásban Abuhlal egyedül vezette a portugál kapusra a labdát, de gyatra megoldást választott, majd a nyolcperces hosszabbítás utolsó pillanataiban Pepe előtt adódott egyenlítési lehetőség, a 39 éves hátvéd azonban közelről a kapu mellé fejelt.

A marokkóiak ezúttal is azzal a hatékony futballal rukkoltak elő, amellyel eddig is eredményesek tudtak lenni, és ellenféltől továbbra sem kaptak gólt ezen a vb-n: az egyetlen ellenük elért találat Nájef Aguerd öngólja volt a Kanada ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen.

Az élő közvetítés

A két összeállítás. Portugália: Diogo Costa – Dalot, Pepe, Rúben Dias, R. Guerreiro – Otávio, Neves – Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Joao Félix – Goncalo Ramos. Marokkó: Bunu – Hakimi, el-Jamik, Szaissz, Attijat Allah – Amrabat – Unahi, Amallah – Zijes, en-Nesziri, Bufal.

Óriási a marokkói fölény – a nézőtéren.

DOHA, QATAR - DECEMBER 10: Morocco fans show their support prior to the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between Morocco and Portugal at Al Thumama Stadium on December 10, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
A marokkói szurkolók a világbajnoknak járó trerófeával bíztatták kedvenceiket. (Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images)

Az első helyzet az ezúttal fehér mezben játszó portugáloké volt, Joao Félix fejesét Bunu vetődve védte.

A kezdeti lendület hamar alábbhagyott. A marokkóiak nagyon szorosan védekeztek, alig hagytak esélyt a portugáloknak.

A 30. percben Joao Felix lövése után Bunu, helyesen, a bal sarok felé indult, de a labda, miután megpattant el-Jamik hátán, a jobbra tartott. A marokkóiak szerencséjére elkerülte a kaput.

A 35. percben Szelim Amallah viszonylag tiszta helyzetből, a balösszekötő helyéről lőhetett, de nem találta el a kaput. Bufal lövése is jelezte, feljöttek a marokkóiak.

Ma – eddig – Joao Felix a legveszélyesebb portugál, 16 méterről fölé lőtt.

A 42. percében óriási kapushibából vezetést szerzett a marokkói válogatott. Attijat Allah a balhátvéd helyéről küldött beívelése után Diogo Costa borzalmasan rossz ütemben futott ki a magas labdára, Rúben Diast pedig egyszerűen túlugrotta en-Neszri, aki fejesével megszerezte a vezetést, 1-0 a marokkóiaknak.

Még ebben a félidőben nagy szerencséje volt az észak-afrikaiaknak: Bruno Fernandes a jobbösszekötő helyéről küldött labdája átment Bunu felett, de a lécről kipattant.

Még mindig az első félidőben el-Jamjat viszonylag tiszta helyzetből lőhetett, a balösszekötő helyéről, de nem találta el a kaput.

A marokkóiak fantasztikusan játszanak, ki hitte volna, hogy technikailag felülmúlják majd a portugálokat? A portugálok a lefújás után egy tizenegyest kértek, felettébb hevesen, számon a játékvezetőn.

A második félidőben öt perc után jött az első marokkói helyzet, Zijes a jobb oldalról küldött szabadrúgása után Diogo Costa nehezen tisztázott. Talán el-Jamik is beleért a labdába.

51. perc: Joao Cancelo beállt Guerreiro helyére. Sőt: Ruben Neves helyett beállt Cristiano Ronaldo.

Kényszerűségből cseréltek a marokkóiak is, Szaissz, a csapatkapitány, aki még az előző mérkőzésen szedett össze egy sérülést, nem tudta folytatni a játékot. Dari váltotta. Rögtön bajba is került: Goncalo Ramos mellőle, de viszonylag tisztán fejelt, a marokkóiak szerencséjére a kapu mellé.

Óriási portugál lehetőség maradt ki a 63. percben: Bruno Fernandes középről, 17 méterről húsz centivel a kapu fölé lőtt.

Amallah és en-Nesziri lement, Seddira és Banun játszanak tovább a marokkóiaknál.

Bruno Fernandes labdája túl magas volt Cristiano Ronaldónak.

Fernando Santos lassan minden csatárát kipróbálja, Goncalo Ramos helyett Rafael Leao a pályán. Otáviót Vitinha váltotta. A Milan „oroszlánja” rögtön sztabadrúgást harcolt ki, Bruno Fernandes jól vette észre, hogy Bernando Silva üresen áll a tizenegyespont táján, de kicsit hosszan adta neki a labdát.

Újabb kulcsember sérült meg a marokkóiaknál, Zijes, s lement Bufal is, Zsabran és Abuklal folytatja.

Bunu parédája, Joao Félix lövését a felsőből vette ki.

Még három perc a rendes játékidőből, a marokkóiak amerre állnak, arra rúgják. Ez a dolguk, hősies, amit csinálnak.

A hosszabbítás első percében (nyolcat tettek rá), Cristiano Ronaldo a rövid sarokra vágta a labdát, Bunu vetődve védett.

A csereként beállt Seddira két percen belül két sárga lapot kapott, emberhátrányban a marokkóiak. Jogos döntés.

Most már tényleg csak három perc. Pepe, nehéz helyzetből, de közelről mellé fejelt.

Vége! Marokkó az elődöntőben, s a francia–angol -mérkőzés győztesével a világbajnoki döntőért játszhat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×