eur:
397.25
usd:
370.29
bux:
69910.53
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: Pexels.com

Hét évig ringott az óceánon a "nulla energiás" vitorlás

Az Energy Observer a Napból, a szélből és a tengervízből nyeri a működéséhez szükséges összes energiát

Hétéves világkörüli út után kikötött a franciaországi Bretagne Saint-Malo kikötőjében a világ első, tiszta energiával meghajtott hajója, az Energy Observer, amely a Napból, a szélből és a tengervízből nyeri a működéséhez szükséges összes energiát.

Az ötmillió euróból (másfél milliárd forint) megépített, napelemekkel, szélturbinákkal és üzemanyagcellás technológiával felszerelt, 30 méter hosszú katamarán július 27-től a Szajnán Párizsban horgonyoz majd.

A hajó több mint ötven országot érintő körútja során mintegy száz alkalommal kötött ki. Összesen 68 ezer tengeri mérföldet (mintegy 126 ezer kilométert) tett meg, a földkörüli út több mint háromszorosát.

A katamarán útja során felhasznált energia 40 százaléka szélenergia, 40 százaléka napenergia volt, 20 százalékot pedig a tengervízből elektrolízis útján nyert hidrogén biztosított.

A cég most az Energy Observer 2 projekten dolgozik, ez egy 120 méter hosszú, 22 méter széles és 5000 tonna kapacitású, folyékony hidrogénnel működő teherhajó lesz.

A tengeri kereskedelem évente a Földön kibocsátott üvegházhatású gázok 3 százalékáért felelős - közölte a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO), amely 2050-re nullára szeretné csökkenteni a kibocsátást.

Egy napenergia-meghajtású hajó már 2010-2012-ben megkerülte a Földet, a Turanor PlanetSolar nevű katamarán Monacóból indulva 19 hónap alatt tett meg 60 ezer kilométert, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra.

Címlapról ajánljuk

Magyar Péter hangfelvételei: az ügyészség megszüntette mind a három nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség beszámolt arról, hogy hol tart a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás. Kiderült: átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után megszüntették a nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×