eur:
395.96
usd:
369.9
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Budapest, 2024. május 19.A Ferencvárosi TC játékosai az OTP Bank Liga 33. utolsó fordulójában játszott Ferencvárosi TC-Újpest FC mérkőzés után a Groupama Arénában 2024. május 19-én. A bajnok Ferencváros 2-0-ra nyert.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Dénes Ferenc: a Fradi alacsonyabb költségvetéssel küzd a BL-főtábláért, mint riválisai

A Ferencváros labdarúgócsapata 2018 óta először zárt veszteséggel egy évet, míg a Fehérvár FC-nél a névadó szponzor kivonulása érintette nagyon érzékenyen a költségvetést. A sportközgazdász azt mondta az InfoRádióban, hogy a magyar bajnok költségvetési mérlege rendben van, Székesfehérváron pedig az határozhatja meg a jövőt, hogy lesz-e tulajdonosváltás, és ha igen, milyen célokkal érkezik az új befektető.

Komoly veszteséggel zárta a 2023-as évet a Fehérvár labdarúgócsapatát működtető cég, ugyanakkor a bajnok Ferencvárosnál sem folytatódott a sokéves pozitív mérleg. A 444.hu összegzése szerint a zöld-fehér klub céges beszámolója alapján 932 millió forintos veszteséget könyvelt el az előző év végén az FTC. Az értékesítésből befolyt összeg 6,6 milliárdról 8,2 milliárdra nőtt ugyan, az egyéb bevételek viszont – mint például a nemzetközi kupaeredmények után járó összegek vagy az anyaegyesülettől kapott beruházási támogatások – 10,6 milliárdról 8,4 milliárdra csökkentek. A 16,4 milliárdos bevétel pedig nem bizonyult elegendőnek, ugyanis a kiadások nagyjából megegyeztek a 2022-es adatokkal.

A portál számításai szerint az elkönyvelt 9,5 milliárdos tételt alapul véve az átlagos havi bruttó fizetés 2,9 millió forint volt az FTC-nél 2023-ban. Ez az adat azonban nemcsak a sportolókra vonatkozik, hanem valamennyi munkavállalóra, aki az egyesületnél dolgozik.

Bár 2018 óta először zárt veszteséggel egy évet az FTC, Dénes Ferenc szerint egyáltalán nem tragikus a helyzet. A sportközgazdász az InfoRádióban elmondta: azzal, hogy a magyar bajnok az elmúlt idényben csak az Európa-konferencialigában szerepelt, nyilvánvalóan kevesebb pénzdíjhoz jutott a nemzetközi porondon elért eredmények után, mint a korábbi években. Hozzátette: a feröeri KÍ Klaksvík elleni BL-selejtezős búcsút követően a vezetőség úgy döntött, egyben tartja a csapatot, így erős kerettel vágtak neki a harmadik számú kupasorozat csoportkörének a zöld-fehérek, aminek „meglett a hozadéka”.

Úgy véli, a most nyilvánosságra hozott gazdasági mérlegben a veszteség forrása sokkal inkább az, hogy az FTC-re évek óta jellemző – hazai és közép-kelet-európai szinten jelentősnek mondható – beruházási folyamat az előző szezonban szerényebb volt a tervezettnél. Mint mondta, az adatok alapján

a felére esett vissza az egyesület által a futballcsapatot működtető cég részére juttatott összeg.

„Összességében azonban rendben van a Ferencváros költségvetési mérlege” – jegyezte meg a szakértő.

Mint fogalmazott, ezzel együtt „folyamatosan kötéltáncot kell járnia” a klubvezetésnek, amelynek az adott lehetőségekhez mérten kell racionalizálnia a gazdasági döntéseit, célkitűzéseit. Kiemelte, hogy a Ferencvárosnál nagyobb költségvetéssel rendelkező kluboknál is nagy fejtörést okoz a bérkeret kialakítása, a játékosok fizetésének helyzete, illetve annak rendezése. A 444.hu által kiszámolt havi bruttó 2,9 millió forintos átlagfizetésnél Dénes Ferenc szerint az FTC labdarúgói nyilvánvalóan többet keresnek. A sportközgazdász elmondta: ha azt vesszük, hogy egy játékos 6 millió forintot (nagyjából 15 ezer eurót) kap havonta a magyar rekordbajnoknál,

„az még mindig nem versenyképes a Bajnokok Ligája középcsapataival sem”.

Éppen emiatt a szakértő szerint a Ferencvárosnak még mindig viszonylag alacsony költségvetéssel kell harcba szállnia a BL-főtábláért, ami „hol sikerül, hol nem”.

Tuladonosváltás előtt a Fehérvár FC?

A 2023–2024-es bajnoki szezont negyedikként záró Fehérvár FC-nél jóval komolyabb problémák jelentkeztek azzal, hogy tavaly tizenhárom év után távozott a névadó szponzor, a Mol. Ugyancsak a 444.hu járt utána, hogy a székesfehérvári klub korábbi, mintegy 9 milliárdos költségvetése tavaly az egyharmadára, 3 milliárd forintra esett vissza. A legnagyobb kiesés a szponzori bevételeknél volt tetten érhető. A korábbi 5,4 milliárdos bevétel tavaly 1,47 milliárd forintra apadt. Kevesebb mint a felére, 692 millióra esett vissza a televíziós közvetítési jogdíjból származó bevétel, míg a játékosok eladásából a korábbi 904 millió forint után mindössze 27 millió forint folyt be a kft. kasszájába 2023-ban. Összességében 3,5 milliárdos veszteséggel zárta az előző évet a Garancsi István tulajdonában lévő csapat.

Dénes Ferenc emlékeztetett, hogy bár a klub nem erősítette meg az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket,

de egyre több helyről lehet hallani, hogy Garancsi István megválna a Fehérvár FC-től.

Állítólag már a tárgyalások is megkezdődtek a háttérben, és külföldi befektető érdeklődéséről is szólnak a pletykák. A sportközgazdász szerint a sajtó által megszellőztetett mozgások alapján arra lehet következtetni, hogy tulajdonosváltás jöhet a közeljövőben a Fehérvár labdarúgócsapatánál.

Hozzátette: a székesfehérvári klub jövőbeli sorsa attól függ, hogy egy olyan tulajdonos jön-e, aki fejleszteni akar, vagy pedig egy olyan befektető, aki „csak egyszerűen jelen akar lenni a labdarúgásban, de nem feltétlenül akar vezető szerepre törni”. A sportközgazdász szerint – ha igazak a tulajdonosváltással kapcsolatos hírek – akkor abból profitálna a magyar futball, és azzal válhatna izgalmasabbá az élvonalbeli bajnokság, ha olyan befektető érkezne Fehérvárra, aki a futball- és szervezetfejlesztésre fókuszál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×