eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása idején 2023. június 30-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: történelmi céljaink vannak a Puskás Akadémiával és kell még egy-két Fradi

A felcsúti akadémia alapítója szerint kell még egy, Ferencvárossal azonos erősségű klub, hogy ne fájjon ennyire egy feröeriek elleni BL-kiesés. Például Debrecenből, Győrből, Újpestről vagy Kispestről, ahol nagy hagyományok vannak, de ezt a Puskás Akadémia "nem tudja vállalni".

A 2023/2024-es futballidény kezdete előtt adott hosszabb interjút Orbán Viktor az általa alapított futballklub, a Puskás Akadémia YouTube-csatornájának.

"Nagyon fontos, hogy az ember ne tévessze szem elől a céljait. A nagy csapatoknak nincs más céljuk, mint minél jobb helyezést elérni a bajnokságban. De mi akadémia vagyunk, mások a céljaink, távlatiak. Nagyképűen: történelmiek. Olyan futballistákat akarunk nevelni, akiknek a segítségével vissza tudunk kapaszkodni a világ élvonalába" - nyitotta meg gondolatait. Azt azért hozzátette:

az első csapat célja, hogy ne essen ki az élvonalból, "ez nagy dolog", mert közben az is elvárás, hogy minél több fiatal magyar játsszon.

Mint mondta, bár nem folyik bele a klubnál lévő operatív munkába, minden évben kétszer él a lehetőséggel, hogy "leüljön mindenkivel", a szakmai vezetővel és az új, korosztályos edzőkkel.

Az állandóság számára szintén fontos, ezért is tartják meg az első csapat élén Hornyák Zsoltot - és marad is ő még legalább egy évig -, mert ő képes megfelelően kombinálni a fiatalok beépítését az élvonalban maradásra esélyes csapat felépítésével.

Vezérfonala, hogy az akadémiánál "rendes embereket" szeretnének nevelni, akik "egyébként jó futballisták".

Annak magyarázatára is kérték, hogy miközben van egy Szoboszlai Dominik és telt házas válogatottmecsek, hogy eshet ki a BL-nyitányon a Ferencváros.

"Vannak problémáink, komoly, szerkezeti problémáink a magyar futballban, sok minden nincs még a helyén. Az egyik legnagyobb szakmai problémája a magyar futballnak az, ami nem választható el az ország kulturális problémájától, hogy 14 éves korban érkeznek a gyerekek. Addigra már sok képesség kialakul. Nagy szakmai kihívás a 12-13 éves korig történő szakmai képzés. A mi időnkben még úgy éltünk, hogy kifejlődtek azok a fizikai képességek, döntéshozatali helyzetek is, amelyek aztán 14 éves korra már komoly embereket teremtettek. Ma a pátyolgatás, a rengeteg kütyü, a különórák világa nem segíti a magyar futballt. Ez igazából az MLSZ nagy kihívása" - fejtegette.

A futball szerinte nem a szórakoztatóipar része, hanem a nemzeti identitásé.

"Nem szórakozni akarunk és tapsikolni messzi földről idefújt játékosok játékán örvendezve, hanem a saját gyerekeinket akarjuk látni"

- mondta. A külföldi játékosok szerepe Magyarországon az lenne, hogy húzójátékosok legyenek a magyar fiatalok számára. A csapat másik fele viszont saját nevelésű kell, hogy legyen, "el lehet jutni 7-8-ig, de a kockázat nagy".

Ami még nehézség, hogy a legjobbakat elviszik külföldre, ha nem így lenne, versenyben lenne a Puskás Akadémia a Fradival a bajnoki címért szerinte - Nagy Zsolttal, "Szoszóval", Tamás Márkkal, Spandler Csabával, Zsótér Donáttal, "Scholesszal" (Kleinheisler), Gyurcsó Ádámmal, Kis Tamással, "Gyuszikával" és Sallaival.

A Szalai Ádám nevével is fémjelzett új "módszertani központról" is elmondta a véleményét. Orbán Viktor magyarázata szerint kettéválasztották a Puskás Akadémiát és az akadémiák működtetését vezető szervezetet. Leszögezte, sem a szövetségben, sem a minisztériumban futballt nem lehet csinálni, csak a pályán és a klubokban.

"Mi nem futballhatóságok vagyunk, hanem szolgáltatók. Segíteni, ez a dolgunk" - összegezte. Liszkai Dezsőt így elengedte Felcsútról a minisztériumba, és vitt magával két jó szakembert, és összeállt egy trió vele, Szalai Ádámmal és a sportállamtitkárral, egy "nukleusz".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×