eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ferencvárosi játékosok - középen Sigér Dávid - a labdarúgó Konferencia-liga harmadik selejtezőfordulójának második, Ferencváros TC - Hamrun Spartans FC mérkőzésének végén a Groupama Arénában 2023. augusztus 17-én. A magyar csapat az idegenbeli 6-1-es siker után a hazai visszavágón 2-1-re múlta felül ellenfelét, így kettős győzelemmel jutott tovább.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Meglehet az újabb csoportkör, de nagyon sok pénzt bukott el az FTC

A KÍ Klaksvík elleni párharc is megmutatta, hogy minden egyes mérkőzést komolyan kell venni, a Ferencváros szurkolói azonban reménykedhetnek, hogy csapatuk ezen az őszön is csoportkörös lehet az európai kupaporondon. Ha a zöld-fehérek főtáblára is jutnak a Konferencia-ligában, jóval szerényebb prémiumokban részesülhetnek, mint az előző években. A Fradi ma lép pályára a nemzetközi kupában.

A Ferencváros labdarúgócsapata 2019 óta az Európa-ligában háromszor, a Bajnokok Ligájában pedig egyszer jutott főtáblára. A zöld-fehér klub pénteken ezúttal a harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia-liga csoportkörének sorsolásán lehet érdekelt, amennyiben a playoff körben búcsúztatja a Zalgiris Vilniust. Az FTC a litván együttes elleni párharc első, idegenbeli mérkőzésén 4-0-ra nyert, így megnyugtató előnyből várja a csütörtöki, budapesti visszavágót.

A 34-szeres magyar bajnok kasszájába az elmúlt négy évben a 2020-2021-es szezonban folyt be a legnagyobb bevétel, amikor bejutott a legjobb 32 csapat közé a BL-ben és szerzett is egy pontot hazai pályán a Dinamo Kijev ellen a csoportkörben.

A Ferencváros azon az őszön összesen 18,45 millió euróval (7,02 milliárd forinttal) gazdagodott.

2022-ben, azaz az előző idényben még az európai tavaszt is megérték Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével, akkor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 8,95 millió eurót (3,41 milliárd forintot) utalt a IX. kerületi klubnak az Európa-liga-szereplés után.

A BL-hez képest ötödannyi az EKL rajtpénze

Ha az FTC kiejti a Zalgiris Vilniust, akkor 2,94 millió eurós rajtpénzt már biztosan megkap ezen az őszön is. Összehasonlításképpen: a Bajnokok Ligájában 14,8 millió eurót, míg az Európa-ligában 3,63 millió eurót kapnak a főtáblás csapatok.

Az nb1.hu azt írja az UEFA honlapján elérhető dokumentum alapján, hogy a Ferencváros a BL-selejtező első köréből való kiesés után 150 ezer eurós bánatpénzt is kapott.

Természetesen sok függ a sorsolástól és az ellenfelek kilététől, a ferencvárosi klubvezetés azonban abban reménykedik, hogy az együttes ősszel serényen gyűjtögeti majd a pontokat a Konferencia-liga főtábláján. Ebben a sorozatban persze jóval alacsonyabbak a pénzdíjak a másik kettőhöz képest, de így is állhat majd némi pénz a házhoz.

Egy BL-pontszerzés is többet ér a Konferencia-liga megnyerésénél

Az nb1.hu ismertette azt is, mennyi pénzt hoz a konyhára egy-egy győzelem a három európai kupasorozatban:

  • a Bajnokok Ligájában 2,8 millió euró;
  • az Európa-ligában 650 ezer euró;
  • a Konferencia-ligában pedig 500 ezer euró jár a csapatoknak a 3 ponton felül.

Az EKL-ben a döntetlenért 166 ezer eurót fizetnek. Ugyanebben a sorozatban a csoport megnyeréséért 650 ezer, a második helyért 325 ezer eurót ad az UEFA.

A Fradi tavaly 1,1 millió euróval gazdagodott azzal, hogy csoportja élén zárt az Európa-ligában.

Az EKL-csoportkörből továbblépő klubok az említett összegen felül hozzájutnak még 300 ezer euróhoz is. A legjobb 16 közé kerülésért 600 ezret (BL: 9,6 millió, EL: 1,2 millió), a negyeddöntőért egymilliót, az elődöntőért kétmilliót, a döntőért 3 milliót, a végső győzelemért további 2 milliót utalnak.

Ezzel szemben a Bajnokok Ligájában több mint ötször annyi összeg, 15,5 millió jár a fináléért, az Európa-ligában pedig 4,6 millió üti a markát annak a két csapatnak, amely döntőbe jut.

A végső győzelemért a BL-ben további 4,5 millió, míg az EL-ben 4 millió euró jár.

Az egyes klubok a koefficiens-pontjaik alapján további bevételre számíthatnak az európai kupaporondon, tavaly ez az összeg az FTC esetében 924 ezer euró volt az EL-ben. A 32 csoportkörös EKL-csapat közül a legjobb értékkel rendelkező együttes 1,42 millió eurót kap, a legrosszabb pedig 44 500 eurót. Kubatov Gábor, az FTC elnöke márciusban egy Facebook-posztban arról számolt be, hogy a klub valamennyi juttatást figyelembe véve 9,48 millió eurós (körülbelül 3,7 milliárd forintos) bevételre tett szert az európai kupák 2022-2023-as idényében.

Szabados Gábor sportközgazdász azt nyilatkozta az nb1.hu-nak, hogy a Fradit kiejtő KÍ Klaksvík nagyon sok pénzt kereshet ősszel, még akkor is, ha végül csak a Konferencia-ligában lenne főtáblás. A feröeriek az FTC-hez képest jóval nagyobb összeget kaphatnak, mivel a BL-selejtezőben két csapatot is búcsúztattak.

„A Fradi idén rögtön az első fordulóban kiesett a BL-ből, ami a létező legrosszabb forgatókönyv, a lehető legtöbb pénzt bukták el ezzel a zöld-fehérek”

– tette hozzá Szabados Gábor.

A Világgazdaság májusban azt írta, hogy a nemzetközi kupaszereplésnek, valamint a játékoseladásoknak köszönhetően az FTC Labdarúgó Zrt. eszközei a 2022-es naptári évben meghaladták a 17 milliárd forintot, az adózott eredmény, tehát

a nyereség pedig több mint 1,3 milliárd forint volt.

Pénzügyi téren ennél jobb évet csak 2020-ban zárt a klub, amikor BL-főtáblás lett.

Tavaly a nettó árbevételük 6,62 milliárd forint volt, míg az egyéb bevételek rubrikába 10,6 milliárd forintos összeg került. A Ferencváros személyi jellegű ráfordításai egyébként tavaly kétmilliárd forinttal (7,44-ről 9,45 milliárdra) emelkedtek a 2021-es évhez képest.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×