eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro García

Hivatalos: Xavit menesztette a Barcelona, már az utódja is megvan

Áprilisban még a folytatást jelentette be Joan Laporta klubelnök, most azt közölte a legendás játékossal, hogy nem töltheti ki a szerződését. Hétfőn be is jelenthetik utódját, a német Hansi Flicket.

Ma az FC Barcelona elnöke, Joan Laporta arról tájékoztatta Xavi Hernandezt, hogy nem folytathatja az első csapat edzőjeként a 2024-2025-ös szezonban – közölte honlapján a katalán klub. A közlemény szerint a Barca edzőközpontjában tartott találkozón részt vettek a klub futballrészlegének vezetői, valamint a szakmai stáb tagjai is. Xavi a közlés szerint a vasárnapi, Sevilla elleni idegenbeli mérkőzésen ül utoljára a Barcelona kispadján.

A döntése azért váratlan, mert csupán néhány hete erősítették meg pozíciójában az együttes korábbi legendás játékosát. Xavi január végén, a Villarrealtól elszenvedett hazai vereséget követően jelentette be, hogy az idény végén távozik posztjáról, április végén azonban a klub a spanyol hírügynökségnek jelezte, hogy a 44 éves tréner mégis kitölti a jövő nyárig szóló szerződését.

Az utóbbi napokban azonban már arról írtak a katalán sportlapok, hogy Joan Laporta meggondolta magát, ám hivatalos nyilatkozatot nem tett azóta sem. Az indokok között szerepelt, hogy Xavi úgy nyilatkozott a Rayo Vallecano elleni mérkőzés után, hogy a jelenlegi keret nem versenyképes, viszont amikor áprilisban a folytatásról egyeztek meg, akkor még arról beszélt, tisztában van a klub gazdasági helyzetével, és így is sikereket ígért. Ugyanakkor a folytatás bejelentése után elmaradtak a győzelmek: a Barcelona kiesett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a PSG ellen, és a bajnoki aranyéremre sem volt esélye, sőt még a második helyért is csatázni kellett a Gironával, amely le is győzte május elején.

A valós okokat egyelőre nem tudni, a pénteki megbeszélés után az elnök nem állt meg nyilatkozni a rá váró tudósítóknak, és egyelőre Xavi sem kommentálta a menesztését. A katalán Sport azt írta, ha fel akarja venni a szerződése hátralevő idejére a fizetését, akkor mindenképpen neki kell felkészítenie a csapatot az utolsó idei bajnoki mérkőzésre.

A klub közlése szerint hamarosan bejelentést tesznek a csapat új szerkezetéről. A helyi lapok már arról írnak, hogy már hétfőn bejelenthetik az új edző, Hansi Flick érkezését. A Mundo Deportivo szerint már szerdán megegyezett a német edző Laportával és a sportigazgatóval, Decóval.

A német szakember 2006 és 2018 között a német válogatott másodedzője volt, majd két évig a Bayern Münchent irányította, és 2020-ban Bajnokok Ligáját is nyert a bajorokkal, majd egy évvel később távozott, és a német válogatott szövetségi kapitánya lett. A 2022-es világbajnokságon a csoportkörben kiesett a csapata, majd sorozatban szenvedett el kínos vereségeket felkészülési mérkőzéseken, és végül 2023 novemberében ő lett az első német kapitány, akit menesztettek posztjáról.

Azóta nem volt munkája, de a katalán lapok már jó ideje az egyik esélyesként emlegették, és azt is megtudták, hogy már fél éve szorgosan tanul spanyolul. Most pedig a katalán Sport arról ír, hogy Xavinál 30 százalékkal olcsóbban vállalta el a vezetőedzői megbízatást, és azt is jelezte, hogy nem kéri a keret megerősítését, és a saját nevelésű játékosokból fog ütőképes csapatot építeni.

A német Bild értesülései szerint Flick 2026-ig szóló kétéves szerződést ír majd alá, és két segítőt is hoz magával Barcelonába.

Nehéz örökséget kell átvennie, hiszen a klub a pénzügyi nehézségei miatt jelentős erősítést nem hajthat végre, és egy klublegenda helyére ülve kellene sikereket elérnie. A spanyol válogatottal játékosként világ- és kétszeres Európa-bajnok Xavi 2021 novembere óta irányította a katalán csapatot, a Barcával játékosként 25 trófeát nyert, közte négy BL-t, nyolc spanyol bajnoki címet és három Király Kupát, edzőként egy bajnoki cím és egy spanyol szuperkupa jutott neki.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×