eur:
385.31
usd:
354.9
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
12 February 2024, Schleswig-Holstein, Wangels: Chess: Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge, chess tournament based on the Chess960 variant, quarter-finals, at the Weissenhaus Private Nature Luxury Resort. Dommaraju Gukesh (India) in action. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images

Soha ilyen fiatal kihívója nem akadt még a sakkvilágbajnoknak

A sakkvilágbajnok-jelöltek torontói tornáján a tinédzser nagymester kilenc ponttal végzett a nyolcfős mezőny élén az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nyepomnyascsij előtt.

Dommaruja Gukesh a legfiatalabb kihívó a sportág történetében. Az orosz Gari Kaszparov volt az eddigi csúcstartó, amikor húszévesen ülhetett asztalhoz a címvédővel. A világbajnoki összecsapás helyszíne és időpontja még nem ismert, de ez lesz az első vb-párharc, amelyen két ázsiai sakkozó mérkőzik meg egymással.

A 17 éves indiai sakkozó elmondása szerint, akkor szeretett bele a sportágba, amikor 2013-ban szülőhazájában szerezte meg a norvég Magnus Carlsen az első világbajnoki címét.

„Bementem a terembe megnézni egy partit. Óriási volt! Akkor kezdtem el éppen sakkozni. Utána már a játék nem engedett el” – nyilatkozott Dommaruja Gukesh.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×