eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
12 February 2024, Schleswig-Holstein, Wangels: Chess: Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge, chess tournament based on the Chess960 variant, quarter-finals, at the Weissenhaus Private Nature Luxury Resort. Dommaraju Gukesh (India) in action. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images

Soha ilyen fiatal kihívója nem akadt még a sakkvilágbajnoknak

A sakkvilágbajnok-jelöltek torontói tornáján a tinédzser nagymester kilenc ponttal végzett a nyolcfős mezőny élén az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nyepomnyascsij előtt.

Dommaruja Gukesh a legfiatalabb kihívó a sportág történetében. Az orosz Gari Kaszparov volt az eddigi csúcstartó, amikor húszévesen ülhetett asztalhoz a címvédővel. A világbajnoki összecsapás helyszíne és időpontja még nem ismert, de ez lesz az első vb-párharc, amelyen két ázsiai sakkozó mérkőzik meg egymással.

A 17 éves indiai sakkozó elmondása szerint, akkor szeretett bele a sportágba, amikor 2013-ban szülőhazájában szerezte meg a norvég Magnus Carlsen az első világbajnoki címét.

„Bementem a terembe megnézni egy partit. Óriási volt! Akkor kezdtem el éppen sakkozni. Utána már a játék nem engedett el” – nyilatkozott Dommaruja Gukesh.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×