eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
.
Nyitókép: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

Pusztai Liza: bebizonyítottuk, hogy nagy meglepetéseket tudunk okozni

Érmet szeretne szerezni a párizsi olimpián a BVSC kétszeres világbajnok kardvívója. Pusztai Liza az InfoRádióban elmondta: nagy önbizalmat adott a női kardcsapatnak az, hogy egymás utáni két évben világbajnok lett. Elismerte, hogy egyéniben már nem teljesített ennyire jól, de úgy érzi, terem még neki babér a közeljövőben.

Pusztai Liza a magyar női kardcsapattal 2022-ben Kairóban, 2023-ban pedig Milánóban nyert világbajnoki címet. Tavaly még egy dobogós helyezést ünnepelhetett a válogatottal, hiszen a júniusban rendezett krakkói Európa Játékokon a harmadik helyet szerezték meg. A BVSC kardvívója egyéniben a legjobb eredményét az athéni világkupán érte el, ahol hetedikként zárt. Pusztai Liza jelenleg a 25. helyen áll a világranglistán.

A magyar női kardcsapat tavalyi teljesítményét itthon, valamint külföldön is nagyra tartják és elismerik: az év csapata kategóriában ugyanis bekerültek a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 66. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) voksolásán pedig a Real Madridot is megelőzve a világ hatodik legjobb csapata lett 2023-ban a magyar női kardválogatott – közölte nemrég honlapján a Magyar Vívó Szövetség.

Pusztai Liza azt mondta az InfoRádióban, hogy „élete egyik legjobb évét” hagyta maga mögött. Mint fogalmazott, előzetesen nem gondolta volna, hogy sikerülhet felülmúlni a 2022-es évet, amikor Kairóban világbajnoki címet ünnepelhettek. Hozzátette: természetesen örült a címvédésnek, és „nagyon szép emlékekkel” gondol vissza az elmúlt esztendőre.

A nagy sikereknek köszönhetően a magyar női kardcsapat megnyugtató helyzetben várhatja az olimpiai kvalifikációs időszak utolsó hónapjait. Pusztai Liza felidézte, hogy a 2022-es vb és a 2023-as Európa Játékok közötti időszakban „nem igazán jöttek a jó eredmények”, Krakkóban azonban sikerült dobogóra állniuk, aminek nagyon örültek és nagy löketet adott nekik a szezon további részére. Bár a milánói vb-re címvédőként érkeztek, a BVSC vívója azt mondta, „meglepetésarany” született, ugyanis a verseny előtt nem gondolták, hogy az első helyen végezhetnek. Ez a nem várt siker pedig szerinte

„megpecsételte az egész kvalifikációs idényt, mert magabiztosságot is adott, hiszen egymás után másodszor nyertünk vb-t, az már nem lehet véletlen”.

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok kifejtette: annyi pontot szereztek az elmúlt szezon versenyein, hogy „szerencsére már nem nagyon kell izgulni” az olimpiai kvótát illetően, főleg annak a tudatában, hogy a novemberi, algíri világkupán bronzérmet szereztek, ami megint csak nagyon fontos plusz pontokat jelentett.

Stabil csapattaggá vált, egyéniben még fejlődnie kell

A 22 éves sportoló arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a csapatversenyeken nagyon jól ment neki a vívás, úgy érzi, stabil tagjává vált a válogatottnak, gyakorlatilag 14-15 éves kora óta ő a „befejező ember” az utánpótlás és a felnőtt világversenyeken. Saját bevallása szerint ezt nagyon élvezi, sok pozitív, elismerő visszajelzést kap azzal kapcsolatban, mennyire hasznosan vív, amiből rengeteg profitál a válogatott.

„Annyira összeállt és összeszokott a csapatunk, hogy már csak apróságokban kell fejlődnünk az olimpiáig”

– fogalmazott.

Pusztai Liza elismerte, hogy egyéniben nem sikerültek annyira jól a tavalyi versenyei. Úgy érzi, arra van szüksége, hogy valahogy átugorja az előtte lévő gátat, ami eddig túl nagynak bizonyult. Hozzátette: ha ez sikerül, egyéniben sem fogják elkerülni a sikerek. Reméli, minél előbb be tudja bizonyítani, hogy képes erre is.

Mint mondta, azért szerepel ennyire jól és kiegyensúlyozottan a magyar női kardcsapat, mert már gyermekkoruk óta ismerik egymást, nemcsak egységesek, hanem barátok is a válogatott tagjai. „Igazából minden egyes nap egymás fejét nézzük, ez a csapat a második családunk.

Sokkal egyszerűbb úgy összehozni egy csapatot, hogy már ennyire össze vagyunk nőve”

– fogalmazott a kétszeres világbajnok.

A BVSC vívója a második olimpiáján vehet részt Párizsban. Emlékei szerint nagyon nehéz volt a kvalifikáció az előző ötkarikás játékokra. Tokióban végül egyéniben a legjobb tizenhat között búcsúzott, a csapattal pedig nyolcadik lett. Azóta pontosan tudja, mennyire meg kell becsülni egy olimpiai szereplést, illetve annak kiharcolását. Úgy véli, kétszeres világbajnokként reális célkitűzés, hogy éremmel térjenek haza Párizsból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×