eur:
398.24
usd:
371.94
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Milánó, 2023. július 24.Battai Sugár Katinka a japán Risza Takasima ellen a milánói vívó-világbajnokság női kard versenyének selejtezőjében 2023. július 24-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Battai Sugár: nem görcsösen, hanem éremesélyeshez méltón akarunk vívni Párizsban

Az egységesség, a kellő összpontosítás és a magabiztosság hozhat újabb nagy győzelmeket a kétszeres világbajnok magyar női kardcsapatnak – mondta az InfoRádióban a debreceni vívó, aki a válogatott legfiatalabb tagjaként is főszerepet játszott az elmúlt két év sikereiben. Battai Sugár Tokióban még csak a csapatversenyben lépett pástra, a párizsi olimpián viszont minden bizonnyal egyéniben is indulhat majd.

Battai Sugár ezüstérmet nyert a női kardozók februári, limai világkupa-versenyén, miután a döntőben 15:6-ra kikapott az ukrán Olha Harlantól. A DEAC 21 esztendős versenyzője jelenleg a 31. helyen áll a világranglistán.

A kétszeres csapatvilágbajnok az InfoRádióban elmondta: fontos időszak következik a karrierjében, ezért arra helyezi a fókuszt, hogy minél jobb mentális állapotba kerüljön a szezon további versenyeire. Mint fogalmazott, az olimpiának teljesen más a hangulata és a légköre, így ha egy-egy versenyző nem összpontosít megfelelően, könnyen másfelé terelődhet a figyelme. Ezt mindenképpen el akarja kerülni, ennek szellemében készül a következő nagy megméretésekre.

Az előző olimpián, Tokióban csak csapatban versenyzett, de saját bevallása szerint azért így is meg tudta élni az ötkarikás játékokra jellemző különleges pillanatokat. Úgy véli, július végéig még sokkal erősebbé válhat mentálisan is. Bízik benne, hogy

Párizsban már egyéniben is bizonyíthat, és akkor kiderül, mennyire lesz fókuszált a figyelme olyan éles szituációkban, amelyekben eddig még nem volt része.

Battai Sugár hozzátette: a női kardválogatott „nagyon színes csapat”, jól tudnak együttműködni, és ez valamennyi csapattagot „előreviszi”. Mint mondta, mindenkinek megvan a maga feladata és erénye, együtt egységesen pedig nagyon erősek tudnak lenni. „Mi barátnők vagyunk az életben is, és szerintem ez mindig nagyon sokat tud dobni a teljesítményünkön” – jegyezte meg.

Az olimpiai szerepléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

higgadtan és magabiztosan szeretne vívni mind egyéniben, mind csapatban.

Kétszeres világbajnoki címvédőként szerinte bátran ki lehet jelenteni, hogy esélyes lesz a magyar női kardcsapat az éremszerzésre Párizsban. Ugyan lesznek sokkal tapasztaltabb válogatottak a mezőnyben, Battai Sugár szerint magabiztos vívással és egységes csapatmunkával kompenzálni lehet az olimpiai rutin hiányát.

Nem tartja tehernek, hogy az előző két világbajnokság aranyérmeseként vágnak majd neki a párizsi játékoknak, inkább erőt ad nekik, hogy ennyire sikeresen vették a korábbi akadályokat. Dávid László tanítványa személy szerint ilyen terhet inkább a tavalyi, milánói vb-n érzett a címvédő csapat tagjaként, de reméli, hogy olyan tapasztalatokat szerzett, hogy azok „csak lökni fognak” a teljesítményén.

„Úgy állunk majd a pástra az olimpián, hogy esélyesek vagyunk, nem pedig görcsösen, nagy teherrel a vállunkon”

– mondta.

A hagyományoknak megfelelően mindig december végén rendezik a vívó országos bajnokságot, idén azonban májusban lesz, ami egyáltalán nem zavarja Battai Sugárt. „Már teljesen megszabadultunk a kvalifikációs sorozattal együtt járó stressztől. Most már csak a magyar ranglistára, illetve az országos bajnokságra kell koncentrálnunk, úgyhogy én tulajdonképpen örülök neki, hogy idén ilyen korán lesz az ob” – fogalmazott a kétszeres vb-aranyérmes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×