eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2024-es párizsi nyári olimpia kezdetéig hátralévő napok számát mutatja az óra a Párizs melletti Saint-Denis-ben 2023. július 26-án. Az ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Nagy megkönnyebbülés övezi Párizsban a döntést a fehérorosz és orosz sportolókról

Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke üdvözölte, hogy orosz és fehérorosz sportolókat semleges színekben fogadhatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése nyomán.

"A szervezőbizottság nevében üdvözöljük őket, és tiszteletben tartjuk a NOB határozatát. Szívesen fogadjuk ezeket a sportolókat a megjelölt szabályok tiszteletben tartásával, azaz nem használhatják zászlajukat, himnuszukat, valamint hivatalos személyek és csapatsportolók nem lehetnek jelen. Tehát ezek a delegációk nagyon kis létszámúak lesznek, de Párizs 2024 szívesen látja őket" - fogalmazott Estanguet.

A NOB pénteken jelentette be, hogy azok az egyéni - orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező - semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a párizsi olimpián. Ugyanakkor azok a versenyzők, akik aktívan támogatták a 2022 februárjában kitört Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.

Az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

Az ukránok és az oroszok - ellenkező előjellel - egyaránt elítélték a NOB döntését.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×