eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Forrás: dvsc.hu

Az osztrák futball rekordbajnoka vár ma este a DVSC-re

A második selejtezőkörben teljesítettnél is nehezebb feladat vár a Debreceni VSC játékosaira a Konferencia-liga csütörtök esti mérkőzésén. A selejtezőkör harmadik fordulójában a Loki ellenfele a bécsi Rapid lesz.

A Rapidot – nagy hagyományai és zöld–fehér színe alapján – szokták nálunk bécsi Fradiként is emlegetni, noha az elmúlt időszakban kevésbé sikeres a maga bajnokságában, az osztrák Bundesliga 1-ben, mint a Ferencváros a magyarban. A Rapid 2008-ban nyert legutóbb bajnoki címet, azóta mindössze két olyan idény akadt (2010–2011 Sturm Graz, 2012–2013 FK Austria), amikor nem az RB Salburg végzett az élen. A Rapidnak be kellett érnie az elmúlt tíz évben öt második hellyel, legutóbb negyedik lett a rájátszásban (egyébként az alapszakaszban is) a Salzburg, a Sturm és a LASK mögött. Így is Ausztria rekordbajnoka.

Ugyanakkor a gólkirályt a Rapid adta, Guido Burgstaller személyében, négy góllal előzte meg a két „ezüstcipőst”, Haris Tabakovicot és Tai Baribót. (Tabakovicé ismerős név a DVSC híveinek, 2017–2018-ban a Lokiban játszott. Immár egyébként Dárdai Pál futballistája a Herthánál.) A 34 éves Burgstaller egyébként a csapatkapitány, általában csúcséket játszik.

A Rapid nem változtatott sokat a keretén a nyáron, s főleg nem költött sok pénzt, körülbelül kétmillió euróért vásárolt játékosokat, a legdrágább vétel, a szerb Nenad Cvetkovics Izraelből, az Asdodtól, a horvát-osztrák védekező középpályás, Lukas Grgic a spliti Hajduktól érkezett.

A csapat edzője, Zoran Barisic 53 éves, bécsi születésű horvát, játékosként is szolgálta a Rapidot, 2006 óta pedig (egy hároméves megszakítással), különböző pozíciókban, újra a klub alkalmazottja. 2022 októbere óta a zöld-fehérek vezetőedzője.

A DVSC – a sérült Ferenczi János kivételével – a legerősebb összeállításban veheti fel a harcot az osztrákok ellen. A Loki nem játszott bajnoki mérkőzést a hétvégén, „rápihent” a mostani összecsapásra – a Rapid pályára lépett, s nyert 4-0-ra a Rheindorf Altach ellen.

A transfermarkt.de egyébként majdnem háromszor olyan értékesnek tartja a Rapid keretét, mint a DVSC állományát. A legértékesebb játékosa a 3,5 millió eurósra becsült korábbi válogatott balszélső, Marco Grüll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×