eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai középtávfutó meghallgatására érkezik a nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) a svájci Lausanne-ban 2019. február 18-án. Ezen a napon megkezdődött Semenya fellebbezési ügyének tárgyalása a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség, az IAAF 2018 novemberében életbe lépett, rá vonatkozó szabályozása ellen. Az IAAF-döntés értelmében a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók - 400 és egy mérföld közötti távokon - csak akkor indulhatnak el nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ezért szervezetében a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, ennek egyik tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntött a transzneműek versenyzésének ügyében

Ezt az atlétikai világszövetség elnöke jelentette be, hozzátéve, hogy lesz még szabályváltozás.

Lord Coe közölte, hogy március 31-től egyetlen olyan transznemű atléta sem indulhat női világranglista-versenyeken, aki már túl van a férfi pubertáson.

Azt is bejelentette: a világszövetség munkacsoportot hoz létre, hogy kidolgozzák a transzneműek versenyzésének irányelveit. Hozzátette, hogy a mostani döntés nem jelenti a transznemű nők végleges kizárását a világversenyekről.

Úgy fogalmazott:

„Ez a nem nem örökre szól”

A világszövetség elnöke szerint a határozatot a női kategória védelme érdekében hozták.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség arról is döntött, hogy csökkenti a nemi fejlődésbeli zavarokkal (DSD) küzdő sportolók számára megengedett tesztoszteron-szintet a vérvételeknél. Ez a döntés érinti például a dél-afrikai Caster Semenyát. A kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó hiperandrogenizmussal küzd, ezért szervezetében a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, ennek egyik tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint.

A DSD-s sportolóknak 2,5 nanomol/liter alá kell csökkenteniük a tesztoszteronszintjüket,

és két évig e küszöb alatt kell tartaniuk ahhoz, hogy nőként indulhassanak a nemzetközi versenyeken. A korábbi szabályozás szerint a DSD-s sportolók indulását csak a 400 métertől egy mérföldig terjedő versenyszámokban korlátozták.

Ideiglenes rendelkezéseket vezetnek be azon DSD-sportolók számára, akik eddig korlátozások nélkül versenyezhettek. Tőlük azt követelik, hogy legalább hat hónapig tartsák 2,5 nmol/l alatt a tesztoszteronszintjüket, mielőtt újra versenyeznének.

(A nyitóképen: Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai középtávfutó.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×